Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ωθούν τις ευρωαγορές

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ωθούν τις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πραγματοποιεί σημαντικά κέρδη 1,4%, μετά τη συμφωνία μεταξύ Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,76% και κινείται στις 375,74 μονάδες με όλους τους κλάδους τους σε θετικό έδαφος και τον τομέα των κατασκευών να ηγείται των κερδών καταγράφοντας άνοδο 0,8%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,78% και κινείται στις 11.792 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,05% και βρίσκεται στις 5.240 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100, o οποίος παρά τους νέους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι χειρισμοί Τζόνσον ενισχύεται επίσης κατά 0,76% κινούμενος στις 7.186 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει ήπια άνοδο 0,46% στις 8.787 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο ιταλικός FTSE πραγματοποιεί άλμα 1,45% και βρίσκεται στις 21.297 μονάδες, μετά την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Χτες, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ήρθε σε συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για το σχηματισμό κυβέρνησης με τον Τζουζέπε Κόντε να διατηρεί τη θέση του πρωθυπουργού.

Όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα σήμερα, από πηγή της προεδρίας, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος στον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, ανακοινώθηκαν σήμερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία αλλά και το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Σαξονίας στη Γερμανία, τα οποία βρέθηκαν αρκετά κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες ότι θα υιοθετήσει περαιτέρω πολιτικές τόνωσης.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit.

Στα εταιρικά νέα, βουτιά 30% πραγματοποιεί η μετοχή της βρετανικής Micro Focus, η οποία έχει βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο του 2018, αφότου μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της.