Οι πιτσιρικάδες αλλάζουν τις αγορές - Μεγαλώνει ο κίνδυνος φούσκας

Οι πιτσιρικάδες αλλάζουν τις αγορές - Μεγαλώνει ο κίνδυνος φούσκας

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2021 θα μείνει στην ιστορία. Είτε γιατί θα έχει σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής όπου οι αγορές θα θυμίζουν περισσότερο από ποτέ ζούγκλα - και όχι καζίνο όπως συνηθίζαμε να λέμε τις τελευταίες δεκαετίες. Είτε γιατί η υπόθεση της Gamestop θα έχει ως αποτέλεσμα να σκάσει μία τεραστίων διαστάσεων «φούσκα» στα χέρια των ερασιτεχνών, καταστρέφοντας μία ολόκληρη γενιά επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν χάσει τα πάντα και δεν θα θελήσουν να ασχοληθούν ξανά με τις αγορές.

Αν κρίνουμε από το… πάθος των πιτσιρικάδων που συνωστίζονται στις εικονικές κοινότητες του Reddit, η εβδομάδα που ξεκινά θα μας δώσει νέες σκληρές μάχες. Ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν το Σαββατοκύριακο στις τάξεις των 20άρηδων που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις παγκόσμιες αγορές ήταν το «η Δευτέρα πλησιάζει». Μέχρι και μία από τις μεγάλες ψηφιακές γιγαντοοθόνες στην Time Square νοίκιασαν οι αθεόφοβοι για να φωνάξουν ότι δεν θα κάνουν πίσω. «$GME GO BRRR» έγραφε την Παρασκευή η οθόνη στη συμβολή 54ης και Broadway στο Μανχάταν, όπου Brrr ο ήχος που κάνει το μηχάνημα που τυπώνει χρήμα…

Για τους επενδυτές του Robinhood και του #WallStreetbets η επανέναρξη των συναλλαγών για την εβδομάδα ισοδυναμεί με επιστροφή στο πεδίο της μάχης. Θα είναι η μετοχή της Gamestop, τα κρυπτονομίσματα Dogecoin και XRP ή το ασήμι το επίκεντρο της κόντρας με το σύστημα;

Οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων, οι συμβουλές των επαγγελματιών χρηματιστών και οι τιμές-στόχοι των ειδικών δεν σημαίνουν τίποτα για τους «ακτιβιστές» που μέσω διαφόρων αναρτήσεων και memes στο Reddit αποφασίζουν – ή προσπαθούν να αποφασίσουν - την τύχη μετοχών, κρυπτονομισμάτων, ακόμη και πολύτιμων μετάλλων.

Αυτό που επιδιώκουν οι πιτσιρικάδες είναι να νικήσουν το σύστημα και να πάρουν τις τύχες των αγορών στα χέρια τους. Όμως η Wall Street δεν θα καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αντέδρασε ξεκινώντας έρευνα για την ακραία μεταβλητότητα των επίμαχων μετοχών, ενώ εκτός από τις αρμόδιες αρχές, στον πόλεμο δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και τα μεγάλα funds.

Πάντως ο Ίλον Μασκ συνεχίζει να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τακτική το «σορτάρισμα» λέγοντας με νόημα ότι από τη στιγμή που δεν μπορείς να πουλήσεις ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο που δεν σου ανήκει γιατί να μπορείς να το κάνεις με μετοχές.

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που πηγαίνουν με το κύμα μήπως κερδίσουν εύκολα κάποια χρήματα. Χωρίς να ιδρώσουν, χωρίς να σκεφτούν ποια μετοχή είναι καλή και χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να αναλύσουν τις προοπτικές του Dogecoin ή του XRP. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πείσουν και τους υπόλοιπους να για την μετοχή ή το crypto που θα στείλουν στα ουράνια. Άλλοι παίζουν όλες τις οικονομίες τους, άλλοι απλώς τζογάρουν και άλλοι πραγματικά πιστεύουν ότι επαναστατούν.

Όπως και να’ χει, η τάση που ξεκίνησε από την κοινότητα #WallStreetBets στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit, έχει προκαλέσει τσουνάμι που είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα πάντα. Αν δεν τα καταφέρουν είναι βέβαιο ότι θα δούμε και νέες απόπειρες ανατροπής του συστήματος στο μέλλον καθώς η ψηφιακή τεχνολογία θα βρίσκει πάντα τρόπους να προκαλεί disruption σε οτιδήποτε καθιερωμένο.

Πριν λίγες ημέρες το αμερικανικό MarketWatch μετέδωσε ότι μία μητέρα πούλησε… μία χούφτα μετοχές της Gamestop που είχε κάνει δώρο στον γιο της έναντι 3.200 δολαρίων. Τις είχε αγοράσει μόλις 50 δολάρια, ενώ ο 11χρονος σήμερα γιος της θέλει να επενδύσει σε κάποια startup το ένα τρίτο των χρημάτων. Σημεία των καιρών…

Στις 15 Ιανουαρίου γράφαμε για το τροπή που έχει πάρει το trading θυμίζοντας ολοένα περισσότερο playstation, αφού οι πιτσιρικάδες που επενδύουν από τα κινητά τους τηλέφωνα και συνεννοούνται για τις κινήσεις τους μέσω των social media το βλέπουν σαν παιχνίδι. Έχουμε ξαναπεί για το παράδειγμα της e-toro, μίας πλατφόρμας τύπου Robinhood, η οποία σε διαφήμισή της τονίζει ακριβώς αυτό. Ότι το trading γίνεται πολύ εύκολα και μάλιστα ο ερασιτέχνης έχει τη δυνατότητα να κάνει «follow» κάποιον από τους δισεκατομμυριούχους επενδυτές και να αντιγράφει τις επενδυτικές του κινήσεις. Αν αυτό δεν είναι «επικίνδυνο παιχνίδι», τότε τι είναι…