Οι περίεργες ιστορίες του αποκεντρωμένου DeFi Wonderland

Οι περίεργες ιστορίες του αποκεντρωμένου DeFi Wonderland

Διαρροές που άρχισαν να ξετυλίγονται την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησαν την τέλεια καταιγίδα για το πρωτόκολλο της αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi Wonderland που αναπτύσσεται πάνω στο blockchain Avalanche. Όπως φαίνεται το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή του καναδικού ανταλλακτηρίου QuadrigaCX, Michael Patryn. Το εν λόγω ανταλλακτήριο έκλεισε χάνοντας σχεδόν 200 εκατ. δολάρια των πελατών του και μυστηριωδώς εξαφανίσθηκε ο ένας εκ των ιδρυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Patryn είχε επίσης αρκετές ποινικές καταδίκες στο παρελθόν που σχετίζονται με απάτη και κλοπή. Στη «Χώρα των θαυμάτων», ο Michael Patryn όχι μόνο είχε ρόλο συνιδρυτή, αλλά είχε οριστεί και υπεύθυνος για την διαχείριση των αποθεματικών.

Η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος $TIME σημείωσε πτώση από  τα 511 εκατομμύρια δολάρια στα 350 εκατομμύρια δολάρια έπειτα από την κοινοποίηση της είδησης. Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, ο ιδρυτής του πρωτοκόλλου είπε σε επίσημη δήλωση ότι το 0xSifu, όπως είναι το ψευδώνυμο του Patryn θα αποχωρήσει. Η ομάδα διεξάγει αποκεντρωμένη ψηφοφορία στο οποίο μπορεί να ψηφίσει η κοινότητα για το αν πρέπει να επανέλθει στην ομάδα. Το 86% των συμμετεχόντων έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Michael Patryn από την διαχείριση των αποθεματικών του πρωτοκόλλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης με το username @zachxbt στο Twitter δημοσίευσε τη συνομιλία του με τον Daniele Sestagalli — τον άλλο συνιδρυτή του Wonderland — λέγοντας ότι έχει τακτοποιήσει τον άλλο συνιδρυτή του Wonderland, OxSifu, ως τον Patryn. Ο Sestagalli επιβεβαίωσε τη συνομιλία του με τον Zach σχετικά με τον 0xSifu, αλλά δεν είπε ευθέως ότι το 0xSifu είναι ο Patryn, απλώς κάποιος με «δύσκολο» παρελθόν.

«Σήμερα θα κυκλοφορήσουν ισχυρισμοί για το μέλος της ομάδας μας @0xSifu. Θέλω όλοι να ξέρουν ότι το γνώριζα και αποφάσισα ότι το παρελθόν ενός ατόμου δεν καθορίζει το μέλλον του. Επιλέγω να εκτιμώ τον χρόνο που περάσαμε μαζί, χωρίς να γνωρίζω το δικό του παρελθόν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Daniele Sestagalli.

Ο Daniele Sestagalli έπειτα δήλωσε ότι ήξερε την αληθινή ταυτότητα του συνιδρυτή εδώ και ένα μήνα, ωστόσο πήρε την προσωπική απόφαση ότι τον εμπιστεύεται.

Οι συναλλαγές στο blockchain είναι δημόσιες, έτσι η Taylor Monahan, ιδρυτής του MyCrypto, ταυτοποίησε συναλλαγές στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του Patryn με προηγούμενες καταθέσεις από το ανταλλακτήριο Quadriga.

O Patryn είχε αρκετές ποινικές καταδίκες στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Πριν ιδρύσει τo ανταλλακτήριο QuadrigaCX το 2013, καταδικάστηκε σε 18 μήνες στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε κλοπή ταυτότητας που σχετίζεται με απάτη τραπεζών και πιστωτικών καρτών το 2005. Επιπλέον είχε δηλώσει ένοχος για τη λειτουργία του shadowcrew.com το 2002, μιας πλέον ανενεργής πλατφόρμας που διακινούσε κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών και τραπεζικών καρτών. Το 2007, παραδέχτηκε επίσης την ενοχή του σε ποινικές υποθέσεις για διάρρηξη και απάτη ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Patryn άλλαξε επίσης το όνομά του δύο φορές.  Από Omar Dhanani σε Omar Patryn το 2003 και σε Michael Patryn το 2008. Ο Patryn έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι αυτός και ο Dhanani είναι το ίδιο πρόσωπο.

Τι είναι το DeFi Wonderland

Το Wonderland κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Sestagalli και τον 0xSifu ως fork, δηλαδή αντίγραφο κώδικα του πρωτοκόλλου Olympus στο blockchain Avalanche. Οι συμμετέχοντες στην κοινότητα της «Χώρας των Θαυμάτων» αναφέρονται στους εαυτούς τους ως «βάτραχοι» ή ως «έθνος βατράχων». Το Frog Nation περιλαμβάνει μια σειρά από πρότζεκτ της αποκεντρωμένης οικονομίας όπως το Abracadabra, το Popsicle Finance και το Sushi. Η ιδέα πίσω από το πρωτόκολλο είναι να δημιουργηθεί ένα νόμισμα σταθερής αξίας που δεν είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα fiat, αλλά υποστηρίζεται από μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων που διατηρούνται στο ταμείο του πρωτοκόλλου.