Οι νέες απειλές του Τραμπ «βυθίζουν» τα χρηματιστήρια

Οι νέες απειλές του Τραμπ «βυθίζουν» τα χρηματιστήρια

Στο «κόκκινο» στέλνουν τα χρηματιστήρια οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ΗΠΑ και Κίνα κινούνται ολοένα και πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο. 

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%, ως αντίποινα στην απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων ως αντίποινα στους αρχικούς δασμούς του Τραμπ. 

Από την πλευρά της η Κίνα δήλωσε έτοιμη να απαντήσει στη νέα αμερικανική πρόκληση.

«Αν υλοποιηθεί η τελευταία κλιμάκωση, θα είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην Κίνα, στις ΗΠΑ και σε όποια άλλη χώρα σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Λούις Κουιτζ, επικεφαλής της ασιατικής περιοχής στην Oxford Economics και συνέχισε: «Δεν θα είναι εύκολο οι ΗΠΑ να καταρτίσουν τον κατάλογο με τους δασμούς 200 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές από την Κίνα χωρίς να πλήξουν αμερικάνικες εταιρείες ή τους καταναλωτές, δεδομένης της συμμετοχής των αμερικάνικων εταιρειών σε μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ».

«Ενώ υπάρχει επί της αρχής περιθώριο για διαπραγματεύσεις, η συμπεριφορά και των δύο πλευρών γίνεται πιο σκληρή. Η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ απαιτεί εσωτερική διαδικασία παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε στις αρχικές προτάσεις για τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι να επιβληθούν οι νέοι δασμοί», πρόσθεσε ο Κουιτζ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,3% με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Απώλειες 0,6% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,7% και ο γαλλικός CAC 1,2%. 

Στο ίδιο κλίμα, στην Ιταλία, ο FTSE MIB χάνει 1,3%, ενω σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Ισπανία με τον IBEX 35 να καταγράφει απώλειες 1,16%. Πτωτικά κινείται και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,9%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Anglo American υποχωρεί 2%, η Antofagasta 1,5%, και η ArcelorMittal 2,6%.

Η Volkswagen καταγράφει απώλειες 2,6% μετά τη χτεσινή σύλληψη του επικεφαλής της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ. Η εισαγγελία του Μονάχου απέδωσε τη σύλληψη του 55χρονου Στάντλερ στον κίνδυνο που υπάρχει να παραποιήσει ή να αποκρύψει αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Το Bloomberg αναφέρει πως ο Στάντλερ βρισκόταν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής στο σπίτι του την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο κινέζικος δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώ και άλλες ασιατικές αγορές κατέγραψαν απώλειες. Τα ασφαλή καταφύγια, από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων του γιεν, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, ενισχύθηκαν.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,9%, ενώ ο Shanghai σημείωσε χαμηλό 52 εβδομάδων με απώλειες 3,8%. Ο κορεάτικος Kospi υποχώρησε 1,60%.

«Οι εκατέρωθεν απειλές θα επηρεάσουν τις αγορές, προφανώς... Αλλά καμία πλευρά δεν έχει επιβάλει τόσο σημαντικούς δασμούς, οπότε είναι δύσκολο να το δει κανείς ως έναν εμπορικό πόλεμο. Μοιάζει περισσότερο με οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Ντέρεκ Σίζορς, οικονομολόγος στο American Enterprise Institute.

Επιπλέον, πτώση άνω των 220 μονάδων καταγράφουν τα futures του Dow, ενώ τα futures του S&P και του Nasdaq υποχωρούν 0,95% και 1,07%.