Οι μετοχές που ίπτανται σε υψηλά 52 εβδομάδων και ζεσταίνουν την ανοδική τάση

Οι μετοχές που ίπτανται σε υψηλά 52 εβδομάδων και ζεσταίνουν την ανοδική τάση

Σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, δεκαπέντε εισηγμένες έχουν καταγράψει νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Πρόκειται για τις μετοχές των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Elinoil, Revoil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Εθνικής, Autohellas, Mytilineos, Μουζάκης, Άβαξ, Logismos, Lykos, infoquest, ΕΕΕ, Μοτοδυναμική,  Φουντλινκ και ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ. Η κίνηση των συγκεκριμένων τίτλων σε συνδυασμό με την άνοδο ενός μεγάλου αριθμού άλλων μετοχών λειτουργούν καταλυτικά ή κατά περίπτωση επικουρικά, αφενός στην ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου, αφετέρου στη διάχυση αυτής, καθώς αφορούν σε μετοχές υψηλής, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, και διαφόρων κλάδων.

Χάρη στην προ μηνών ανθεκτικότητα που επέδειξαν αρκετές μετοχές στο ταμπλό, απόρροια βεβαίως της προτίμησης ή και της εμπιστοσύνης των μετόχων τους, παρατηρούμε μια πολύ μεστή ανοδική τάση να εξελίσσεται, κάτι που ισχύει τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (10 στις 11 ανοδικές συνεδριάσεις με + 9,71% απόδοση) όσο και μεσοπρόθεσμο (+33,65% απόδοση στο εξάμηνο, +48,39% από τις αρχές Νοεμβρίου και την είδηση του εμβολίου).

Το παραπάνω φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό σε επιμέρους ανάλυση, καθώς η πλειονότητα των «καλών» εταιριών υπεραπέδωσαν, είτε παρουσιάζοντας εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό, είτε και συνεχίζοντας να δημοσιεύουν αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα. Ο πίνακας δίνει μια εικόνα από τις -όχι απαραίτητα μεγαλύτερες- αποδόσεις διαφόρων μετοχών ανά χρονικό ορίζοντα.

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που το κλίμα διεθνώς έχει βοηθήσει, καθώς όλες οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και οι αναθεωρημένες προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών κάνουν λόγο για συνέχιση του ρυθμού μεγέθυνσης σε περίπου 4-5 ποσοστιαίες μονάδες στις διάφορες ανεπτυγμένες οικονομίες για το 2021, ενώ παράλληλα και τρέχουν τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης. Μοναδική σκιά παραμένει η επίμονη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που συνεισφέρει σε μια κινδυνολογία περί δέσμευσης της Fed για αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, προσώρας όλοι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε περιοχές ιστορικών υψηλών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.