ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Οι μετοχές που «δείχνουν» στο Χρηματιστήριο τις 1.110 μονάδες

Οι μετοχές που «δείχνουν» στο Χρηματιστήριο τις 1.110 μονάδες

Ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο ολοκληρώνοντας μάλιστα 5 στους 6 ανοδικούς, με 12 στις 13 ανοδικές εβδομάδας, έξι από αυτές διαδοχικές. Έτσι, παρέμεινε κραταιά η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη θετική μακροοικονομική συγκυρία που διευκολύνει τις επενδύσεις σε μετοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης απέδωσε +5,51% στον μήνα, +12,53% στο τετράμηνο και +61,15% στο εξάμηνο. Πιθανός αποδέκτης αυτής της ανόδου είναι ενδεχομένως η περιοχή των 1.020 μονάδων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το 1.110.

Ο Απρίλιος είχε πολλές εξελίξεις στην πλειονότητα θετικές, τόσο για τις εισηγμένες όσο και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Οι μετοχικές αναδιαρθρώσεις, οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, η ανάληψη έργων μεγάλης κλίμακας και η πρόσφατη ανακοίνωση για μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι μονάχα ενδεικτικές της γενικότερης εικόνας, ενώ και η στήριξη της ΕΚΤ μέσω δημοσιονομικού μηχανισμού και επαναγορά χρέους εξασφαλίζουν ότι πλέον η χώρα έχει μπει για τα καλά στον χορό της οικονομικής μεγέθυνσης.

Αναμφίβολα, ένα μεγάλο γεγονός ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς (και το πρωθύστερο reverse split της τιμής της μετοχής), μια διαδικασία που κρίθηκε και κατακρίθηκε, ωστόσο φαντάζει ένας από τους ελάχιστους δρόμους που θα μπορούσε να ακολουθήσει η διοίκηση ώστε να επιτύχει τα συμφέροντά της, δεδομένου ότι και η εταιρική κατάσταση της τράπεζας βάσει εποπτικών μηχανισμών δεν ήταν και η καλύτερη.

Ως προς την ΑΜΚ, η Πειραιώς έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας ένα πολύ κακό (για τους μετόχους της) παρελθόν, καθώς ουσιαστικά είχε (ξανά) μηδενίσει σε αποτίμηση μετά και την προ ετών εισροή μεγάλων κεφαλαίων έως λίγες ώρες πριν την πρόσφατη ΑΜΚ της.

Η τιμή εισόδου (1,15 ευρώ) κρίνεται άκρως ελκυστική, καθώς αφενός τα κεφάλαια που μπήκαν - συγκρινόμενα με την αποτίμησή της - ήταν υπερμεγέθη, αφετέρου τα χρηματοοικονομικά της στοιχεία είναι σαφώς βελτιωμένα ακόμα και σε σύγκριση με τις άλλες 3 συστημικές. Τέλος, να σημειωθεί ότι το σχέδιο της διοίκησης προβλέπει μια Πειραιώς σε βάθος λίγων ετών σαφώς ανώτερη της παλαιάς. 

Κατά τα λοιπά, πρωταθλητής σε απόδοση και τιμονιέρης αυτόν τον μήνα ήταν η Alpha Bank, με υψηλότατους όγκους συναλλαγών (εξαιρουμένων των τεράστιων πακέτων στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και μηνιαία απόδοση +41,12% (+206,26% στο εξάμηνο). Η διαφορά της με τις άλλες τράπεζες ήταν επίσης αισθητή (μηνιαία, η ΕΤΕ κατέγραψε +1,37%, η Eurobank +4,77% και η Πειραιώς -66,18%).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, αυτές του Mytilineos και της ΕΥΔΑΠ μοιράστηκαν τη δεύτερη θέση σε απόδοση (+13,9% και +13,58% αντίστοιχα). Η πρώτη, χάρη στις εταιρικές εξελίξεις της, κατάφερε να υπεραποδώσει αισθητά παρά τον «βαρύ» χαρακτήρα της, ενώ η δεύτερη παραμένει ίσως η πιο στιβαρή και ανοδική, έχοντας επιτύχει υψηλότατη απόδοση σε κάθε χρονικό ορίζοντα (εξαμ. +67,55%, έτος +119,41%), ωστόσο ο συνεπέστατος τρόπος που έχει συμπεριφερθεί όλο αυτό το διάστημα είναι εντυπωσιακός.

ΕΥΔΑΠ

Mytilineos

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι Intracom (μην. +38,16%) και Άβαξ (+30,54%) εμφανίστηκαν πολύ δυνατές, υπεραποδίδοντας σαφώς του Γενικού Δείκτη αλλά και του δείκτη τους. Ειδική μνεία σαφώς για τη Cenergy (+15,98%), που όπως και όλος ο όμιλος Viohalco λειτούργησε καταλυτικά στο υφιστάμενο θετικό κλίμα, ενώ το placement στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ αμέσως μετά τη διανομή γενναίου μερίσματος μεταφράζεται επίσης θετικά.

Τέλος, κοντά βρίσκεται το τέλος εποχής – όπως όλα δείχνουν - της τράπεζας Αττικής, όπως αυτή υφίστατο την περασμένη δεκαετία, καθώς επίκεινται ριζικές εταιρικές αλλαγές.

Παραμένουμε να κοιτάμε θετικά το Χρηματιστήριο, τόσο στο σύνολό του, όσο και στην ανάλυση επιμέρους μετοχών, που παρακολουθούμε στενά και στη στήλη του live.

Οι κλάδοι της ενέργειας και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με κατασκευαστικό που αναμένεται να απορροφήσει υψηλότατα κονδύλια, είναι οι πιο ενδιαφέροντες. Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η πιθανότητα για συνέχεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι μεγαλύτερη, και κάθε διόρθωση συνιστά ευκαιρία τοποθετήσεων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες