Οι μετοχές ενέργειας και πραγματικής οικονομίας στήριξαν το Χρηματιστήριο

Οι μετοχές ενέργειας και πραγματικής οικονομίας στήριξαν το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συρρίκνωσης συναλλαγών στα επίπεδα του Αυγούστου και στα 30,6 εκατ. ευρώ ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν μέσω άριστου κλίματος στην Ευρώπη αλλά αργίας στη Wall Street, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 641,33 μονάδες με άνοδο 0,32%, έχοντας στήριξη από ΔΕΗ, Viohalco, Fourlis, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. 

Ήταν μια συνεδρίαση με μοιρασμένα πρόσημα στο σύνολο της αγοράς καθώς παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 48 που υποχώρησαν, επιβεβαιώνοντας την ισορροπία δυνάμεων αλλά και την αδυναμία διαμόρφωσης ισχυρού momentum ικανού να οδηγήσει την αγορά πάνω από τις 650 μονάδες. 

Ένα από χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν η υστέρηση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παραμένει το βαρίδι της αγοράς, με όλες τις μετοχές σε πτώση, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Πειραιώς και Eurobank. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 330,61 μονάδες με πτώση 0,74%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.535,78 μονάδες με άνοδο 0,28%. 

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες μετά την εύλογη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας σήμερα επανήλθαν δυναμικά ανοδικά, με τον DAX με δυναμικό τρόπο ξανά πάνω από τις 13.000 μονάδες, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,48%, τον CAC 40 πάνω από τις 5.000 μονάδες και τον ευρωπαϊκό νότο σε άνοδο έως 1,65%. Θυμίζουμε πως σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Wall Street στις ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστό, λόγω της εθνικής αργίας της Labor Day. Πρόκειται για το αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι συναλλαγές περιορίστηκαν και στο Χ.Α. καθώς θυμίζουμε την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 38 εκατ. ευρώ. 

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να υστερεί καταφανώς έναντι του διεθνούς momentum παραμένοντας σε μια ιδιότυπη επενδυτική «απομόνωση», με περιορισμένους όγκους και τζίρους και γενικώς παρουσιάζοντας μια άρρυθμη εικόνα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, δυνάμεις για άμεση υπέρβαση των 650 – 670 μονάδων δε φαίνεται να υπάρχουν, όμως η συσσώρευση πάνω από τις 640 μονάδες και η «ασφάλιση» αυτής της περιοχής, είναι θετικό στοιχείο. Και αυτό γιατί αν υπάρξει αύξηση συναλλαγών και εμφάνιση καταλυτών, η αγορά μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει ένα ξέσπασμα, ύστερα από τη συσσώρευση τριών περίπου μηνών στα ίδια επίπεδα. 

Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η μετοχή της ΔΕΗ που μετά το +9,62% της περασμένης εβδομάδας έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος εντός του 2020 και μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή και τη Σαράντης είναι τα μοναδικά blue chips χωρίς απώλειες φέτος! Η μετοχή έκλεισε στα 4,45 ευρώ με άνοδο 2,77% και κεφαλαιοποίηση ξανά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υψηλά περίπου πέντε ετών για τον τίτλο! Μάλιστα, η ΔΕΗ από τα χαμηλά των 1,45 ευρώ του περασμένου Μάρτη, ενισχύεται κοντά στο 150%! 

Κέρδη άνω του 2% είχαν οι Viohalco, Fourlis, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Στον αντίποδα, πιέσεις 3,20% δέχτηκε η ΕΥΔΑΠ. Στον Mid Cap, θετικά έκλεισαν οι Quest Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, Έλτον, Cenergy Holdings, AVAX, Intracom Holdings, Profile, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης, ενώ πιέστηκαν οι MIG (-2,94%), Κρι Κρι (-2,34%), Attica Bank, Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος κ.α. 

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως ABE (πρώην Audiovisual), Π. Πετρόπουλος, Newsphone, ANEK, Κέκροπας, ElvalHalcor και Μοτοδυναμική, ενώ υποχώρησαν μετοχές όπως CPI, Δρομέας, Αλουμύλ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Quality & Reliability, Ίλυδα και Εβροφάρμα.