Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ μετά το ράλι

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ μετά το ράλι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης εξελίσσεται – τελικά – η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσπάθησε το πρώτο δίωρο να διαφοροποιεί από το διεθνές κλίμα, όμως τα υπερβολικά κέρδη του 4ημέρου και το… κρέμασμα όλων των αγορών της Ευρώπης, φέρνουν μερική μείωση ρίσκου.

Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται περί το 11,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο πλέον του 27%! Παράλληλα, δεκάδες μετοχές κυρίως της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν διψήφιο ποσοστό ανόδου, οπότε το δέλεαρ για λελογισμένη κατοχύρωση υπάρχει.

Παράλληλα, κλιμακώθηκαν και οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές που λόγω των νέων εμπορικών δασμών που επέβαλε η Αμερική, πιέζονται σημαντικά, με τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί άνω του 1,80% έχοντας χάσει και το όριο των 11.700 μονάδων!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 811 μονάδες με πτώση 0,84%, ενώ στο υψηλό ημέρας – μια ώρα μετά την έναρξη - έφτασε έως τις 822,46 μονάδες και σε νέα υψηλά έτους.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ και κινείται με ηπιότερους ρυθμούς έναντι των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, αν και απομένουν ακόμα αρκετές ώρες συνεδρίασης.

Στις τράπεζες υπάρχει μικρή – τηρουμένων των αναλογιών – κατοχύρωση κερδών, καθώς η Πειραιώς υποχωρεί 3,50% παρ' ότι έχει κέρδη άνω του 60% αυτή την εβδομάδα (!!), η Eurobank διορθώνει κατά 2,01%, η Alpha Bank -1,88% και η Εθνική -0,36%.

Στον ευρύτερο Large Cap ξεχωρίζει ξανά η ΔΕΗ που κερδίζει 9,39% με όγκο 1,6 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το ράλι αντίδρασης λόγω της ελπίδας για εξυγίανση, ενώ συμπαρασύρει και το ΑΔΜΗΕ που κερδίζει 6,11%.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 καταγράφονται ελεγχόμενες κινήσεις διόρθωσης, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 3,43% πιέζοντας το Γ.Δ., τον ΟΛΠ -2,67%, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Viohalco και Cenergy Holdings.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η Attica Bank με άνοδο 6,39%, ενώ θετικά κινούνται και οι Intralot, AVAX, MIG, Intrakat, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 64 που υποχωρούν.