Οι λόγοι που γύρισαν ξανά σε πτώση το Χρηματιστήριο

Οι λόγοι που γύρισαν ξανά σε πτώση το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στις πέντε που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Αύγουστο ολοκλήρωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την ψυχολογία της αγοράς να είναι ευάλωτη τελευταία, ύστερα από την πρόσφατη αιχμηρή – αλλά απολύτως θεμιτή – διόρθωση, με τους πωλητές να παίρνουν εκ νέου το πάνω χέρι.

Εξ αρχής η αντίδραση ήταν τεχνικής μορφής και δεν είχε ποιοτικά στοιχεία που θα προσέδιδαν ανθεκτικότητα και σαφή κίνηση πάνω από τις 855 – 860 μονάδες. Έτσι, η αγορά έφτασε το όριο των 860 μονάδων όμως δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη από πλευράς τζίρου, με αποτέλεσμα να «κρεμάσει» και να χάσει τα κέρδη της με κλείσιμο μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Και όλα αυτά σε μια ημέρα που – παρ'' ότι οι δείκτες της Wall Street άνοιξαν ξανά έντονα πτωτικά – οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται θετικά, δείχνοντας ότι προσπαθούν μερική απεξάρτηση από τον «πόλεμο» ΗΠΑ και Κίνας.

Αυτό που φαίνεται να έριξε την ελληνική αγορά, ήταν αρχικά η αδυναμία υποστήριξης των 860 μονάδων με τον απαραίτητο τζίρο, αλλά κυρίως το καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης δήλωσε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιδεινωθεί κατά 2,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επίσης, τόνισε πως «ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει εφικτός αλλά με αυξημένο ρίσκο».

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά και εν μέσω διατάραξης του διεθνούς κλίματος παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις, καθώς οι επενδυτές αναφανδόν ρευστοποιούν μετοχές και στρέφονται στα πιο ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τα σε νέο ιστορικό ράλι.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. είχε τα μεγαλύτερα κέρδη από κάθε άλλη αγορά το πρώτο 7μηνο του 2019, οπότε κάθε κατοχύρωση ρευστότητας είναι θεμιτή. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύθηκε το πρώτο 7μηνο σε ποσοστό 46,74%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 88,39%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 38,31%, ενώ ο Mid Cap είχε επίσης εξαιρετική απόδοση με +50,54%. Μάλιστα, ήταν το καλύτερο 7μηνο στο Χ.Α. των τελευταίων 21 ετών, ήτοι από το 1998!

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης που στις 12:57 μ.μ. είδε το υψηλό ημέρας και τις 859,33 μονάδες έχοντας άνοδο περί το 1,75%, τελικώς έκλεισε στις 837,56 μονάδες με πτώση 0,82% και μια ανάσα από το χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,12 εκατ. ευρώ. Χθες ο τζίρος έφτασε στα 70,59 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα στα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη Παρασκευή στα 80,5 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις, ασφαλώς πολύ μεγάλες για Αύγουστο.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.068,62 μονάδες με πτώση 0,50%, ο Mid Cap στις 1.343,23 μονάδες με ισχυρές απώλειες 3,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 701,23 μονάδες με πτώση 0,93%.

Διττή ήταν η εικόνα της αγοράς σήμερα, καθώς το πρώτο δίωρο σχεδόν σύσσωμος ο FTSE 25 κινούνταν ανοδικά με τις τράπεζες και κάποια blue chips να έχουν σημαντικά κέρδη, όμως στο φινάλε μόνο οι Μυτιληναίος, Coca Cola HBC και Jumbo έκλεισαν θετικά!

Στον αντίποδα, απώλειες 3,80% είχε η ΔΕΗ, άνω του 2% έχασαν οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings και Πειραιώς, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Alpha Bank, Titan, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Lamda Development και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap με σημαντική πτώση άνω του 8% έκλεισε η Attica Bank, άνω του 7% έχασε η Intralot, άνω του 6% η Intracom Holdings, στο -5,16% η MIG, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Κρι Κρι -3,03%, Κεκροψ -2,50%, Παπουτσάνης -2,40%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,40%, AVAX -2,20% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μπήτρος, ΑΝΕΚ, Ακρίτας, Frigoglass, Προοδευτική, Εβροφάρμα, Lavipharm, Audiovisual, ΑΕΓΕΚ, Ελγέκα, Revoil, Forthnet και Moda Bagno. Στον αντίποδα, υποχώρησαν τίτλοι όπως Unibios (δικαίωμα στην αύξηση) -67,97%, Παΐρης, Αλουμύλ, Κορδέλλου, Κλωστ. Ναυπάκτου, Ιντερτέκ, Ίντεργουντ, Inform Λύκος, ΕΚΤΕΡ και Γενική Εμπορίου. Στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 77 που υποχώρησαν.