Οι λιανικές πωλήσεις οδηγούν σε άνοδο τη Wall

Οι λιανικές πωλήσεις οδηγούν σε άνοδο τη Wall

Ενισχυμένα κέρδη καταγράφουν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, βρίσκοντας «στήριγμα» στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στις καλύτερες των προσδοκιών λιανικές πωλήσεις.

Ωστόσο, έπειτα από τέσσερις ημέρες στο «κόκκινο» για το σύνολο της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες αναμένεται να εμφανίσουν απώλειες. Εχθές, ο Dow υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, ενώ ο S&P έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014.

Σήμερα, ο S&P 500 ενισχύεται 1,41% ή 25 μονάδες στις 1.854,23 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει άνοδο 1,46% ή 230 μονάδες και διαμορφώνεται στις 15.881,18 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq Composite σημειώνει κέρδη 1,4% ή 61 μονάδες στις 4.328 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 0,1% σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ενώ η μείωση του Δεκεμβρίου κατά 0,1% αναθεωρήθηκε ανοδικά σε αύξηση 0,2%.

Παράλληλα, σε οικονομικό επίπεδο, «βουτιά» 1,1% εμφάνισαν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Ιανουάριο εξαιτίας για άλλη μια φορά των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Αυτή η μείωση ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τον Αύγουστο, ενώ το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων κατέγραψε πτώση 6,2% στο σύνολο του προηγούμενου έτους. Εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων μειώθηκαν κατά 2,9%.

Οι αμερικάνικες εξαγωγές δεν βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση. Οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο και η μείωση για το 2015 έφτασε το 5,7%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν οι αγρότες καθώς το κόστος των γεωργικών εξαγωγών κατέγραψε βουτιά 12,7% από τον Ιανουάριο του 2015 στον Ιανουάριο του 2016.

Στο «μέτωπο» του πετρελαίου, τόσο το WTI όσο και το Brent καταγράφουν «ράλι», έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών είναι έτοιμα να συνεργαστούν σε μείωση της παραγωγής. Το WTI ενισχύεται 11,4% στα 29,27 δολάρια, ενώ το Brent σημειώνει κέρδη 9,2% στα 32,89 δολάρια το βαρέλι. 

Ο χρυσός που έφτασε σε υψηλό εντός έτους χθες, σήμερα χάνει 0,9%, ενώ το δολάριο ενισχύεται έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Οι μετοχές της JP Morgan Chase & Co. ενισχύονται 7,6%, έπειτα από την αγορά από τον διευθύνοντα σύμβουλο 500.000 μετοχών της τράπεζας έναντι 26 εκατ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές.

Η Goldman Sachs Group καταγράφει άνοδο 3% και η Citigroup Inc. ενισχύεται 5%.

Η Groupon Inc. καταγράφει κέρδη άνω του 25%, καθώς τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες ολοκλήρωσαν με κέρδη, με τους κλάδους της ενέργειας και της εξόρυξης να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη ενώ ακολουθεί ο τραπεζικός κλάδος. Το κλίμα ήταν πιο υποτονικό στις ασιατικές αγορές.