Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα ΗΑΕ ώθησαν το πετρέλαιο σε υψηλό επτά ετών

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα ΗΑΕ ώθησαν το πετρέλαιο σε υψηλό επτά ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από το 2014 ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές το πετρέλαιο καθώς όπως σχολιάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τις επιθέσεις των Χούθι δημιουργούν ανησυχίες για διακοπή της παραγωγής και διατάραξη της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, οι Χούθι επιτέθηκαν σε τρία βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για επόμενα χτυπήματα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναλυτή της OANDA Έντουαρτ Μοντόγια δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου σε χώρες όπως τα ΗΑΕ, Λιβύη, Καζακστάν, Καναδά και Βόρεια Ντακότα όχι μόνο λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και λόγω πολικών θερμοκρασιών που σημειωθούν.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,61 δολάρια ή 1,9% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 85,43 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

To πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1,54 δολάρια ή 1,77% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 88,01 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.