Ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ήπια διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω κλιμάκωσης της γεωπολιτικής ανησυχίας ευρύτερα, δεδομένου ότι η επίθεση της Τουρκίας βάζει στο «παιχνίδι» και τη Συρία, η οποία μπαίνει για τα καλά στη μάχη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η απόφαση της συγκρότησης κοινού μετώπου μεταξύ των δυνάμεων του στρατού του Συρίας του προέδρου Bashar al Assad και των Κούρδων της Συρίας δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολεμικό σκηνικό της Συρίας και στην εν εξελίξει στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας. Και τούτο διότι ο Assad από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές κρατούν εύλογα συντηρητική και αμυντική στάση, κάτι που οδηγεί τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ελεγχόμενης μορφής διόρθωση, ύστερα από τα σημαντικότατα κέρδη που κατέγραψαν τόσο την περασμένη Παρασκευή, όσο και όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάντως, σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές δεν παρουσιάζονται φαινόμενα μαζικών πωλήσεων, ενώ η πτώση έρχεται πρωτίστως λόγω απουσίας αγοραστών, κάτι που μαρτυράται από τις μειωμένες συναλλαγές διεθνώς.

Στο ίδιο μοτίβο και το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο έχει μειωθεί κατακόρυφα η αξία συναλλαγών, απόρροια της αμυντικής στάσης των επενδυτών που δεν προβαίνουν σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όμως φαινόμενα ισχυρών πωλήσεων δεν καταγράφονται.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 850 μονάδες με πτώση 0,64%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 23 εκατ. ευρώ, οδεύοντας – πιθανότατα – για νέο αρνητικό ρεκόρ τελευταίων εβδομάδων! Και βεβαίως, η μείωση των συναλλαγών σε πτωτική συνεδρίαση είναι θετική εξέλιξη, καθώς δείχνει ότι διάθεση να σηκωθούν τα κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχει.

Οι τράπεζες διορθώνουν με τη Eurobank στο -1,52%, την Πειραιώς -1,28%, την Alpha Bank -1,06% και την Εθνική -0,85%, απώλειες πολύ μικρές συγκριτικά με τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. Στον ευρύτερο Large Cap θετικά κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC, EXAE, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ διορθώνουν άνω του 1% μετοχές όπως ΔΕΗ (-2,52%), Jumbo, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy Holdings.

Στο χώρο του Mdi Cap η εικόνα είναι μεικτή, ενώ κυριαρχεί η μάχη που λαμβάνει χώρα στη μετοχή της MLS που προέρχεται από μεγάλο άδειασμα την περασμένη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή «κλείδωσε» στο limit down. Ο τίτλος σήμερα έφτασε να υποχωρεί στο ξεκίνημα έως 29% πέφτοντας στο χαμηλό των 1,45 ευρώ, όμως έκτοτε υπάρχει ανάκαμψη, με τον τίτλο να υποχωρεί πλέον 8,45% έχοντας διακινήσει όγκο 293 χιλ. μετοχές!

Θετικά στο χώρο του Mid Cap κινούνται τίτλοι όπως MIG, Ικτίνος, Intralot, Παπουτσάνης, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Attica Bank, ενώ υποχωρούν οι ΙΑΣΩ, Profile, Έλτον, Intrakat, AS Company, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Forthnet, Lavipharm, Βιοκαρπέτ, Επίλεκτος, ΕΚΤΕΡ, Δρομέας, Unibios, Autohellas, Κυριακούλης και Ίλυδα. Στον αντίποδα, πιέζονται οι Σωλ. Τζιρακιάν, ΑΝΕΚ, Προοδευτική, Αλουμύλ, Εβροφάρμα, Audiovisual, Inform Λύκος και Centric. Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 73 που υποχωρούν.