Οι εξελίξεις στις τράπεζες οριοθετούν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στις τράπεζες οριοθετούν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Όσο κι αν γίνεται μια μίνι προσπάθεια μερικής αυτονόμησης των μη τραπεζικών μετοχών, η ουσία είναι ότι όσο κρατούν οι τεράστιες εκκρεμότητες στις τράπεζες, ουσιαστικό και αξιόπιστο momentum η αγορά δεν μπορεί να βρει.

Βεβαίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο που οι τράπεζες ισοπεδώθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, τα μη τραπεζικά blue chips κράτησαν την αγορά και έδωσαν στηρίξεις ώστε να μην κυλήσουν οι δείκτες στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012!

Υπάρχουν blue chips με αξιοσημείωτα ανθεκτική εικόνα μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου, που μάλιστα έχουν συμβάλει στο να ανακτηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απωλειών μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Σ' αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν μετοχές όπως Motor Oil (την καλύτερη εικόνα στο 10μηνο του 2015 με κέρδη 72%), ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC (πλησίον των υψηλών έτους), ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μέτκα και ορισμένες ακόμη που – λιγότερο ή περισσότερο – όχι μόνο «προστάτεψαν» από νέα χαμηλά την αγορά, αλλά έδωσαν και αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το Χ.Α. είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά και όσο και αν έχει περιοριστεί η επιρροή τους στους κεντρικούς δείκτες, εντούτοις λειτουργούν ως καταλύτης για όλη την ψυχολογία της αγοράς. Έως ότου τελειώσουν λοιπόν οι τεράστιες εκκρεμότητες με τις τράπεζες, οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, των αμκ, των βιβλίων προσφορών κ.λπ. σοβαρό και αξιόπιστο momentum το Χ.Α. δεν μπορεί να βρει.

Και ασφαλώς, μέσα σ' αυτές τις ρευστές συνθήκες, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς οι τράπεζες έχουν κληρονομήσει χαρακτηριστικά ακραίας περιφέρειας πλέον, με συνεδριάσεις… αλλοπρόσαλλων διακυμάνσεων, «τρελά» κερδοσκοπικά ράλι αλλά και τυχοδιωκτικού τύπου αδειάσματα…

Σήμερα, η εικόνα των τραπεζών είναι μεικτή, με τη Eurobank να κάνει αντίδραση έως 6,25%, όμως οι μεγάλες πιέσεις επικεντρώνονται στην Alpha Bank που υποχωρεί σε ποσοστό 13,64%!

Απώλειες έως 5,50% και για την Εθνική, ενώ η Πειραιώς περιόρισε το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων της, έχοντας διακινήσει σήμερα το μεγαλύτερο όγκο στην αγορά, ξεπερνώντας τα 90 εκατ. τεμάχια, ενώ έγινε και πακέτο σήμερα 5 εκατ. τεμαχίων στα 0,056 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.  

Στο χώρο των blue chips η εικόνα είναι κυρίως πτωτική, καθώς άνω του 2% υποχωρούν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia Properties, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ ανοδικά κινούνται οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Ο Γενικός Δείκτης που χθες έχασε τη ζώνη ψυχολογίας των 700 μονάδων (με πτώση 3,10%) έχει κατέλθει στις 682 μονάδες με απώλειες 0,54%, ενώ γίνονται προσπάθειες να μη χαθεί (και) η ζώνη των 680 μονάδων, σημείο που είναι και σήμερα το χαμηλό ημέρας έως τώρα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 270 εκατ. τεμάχια, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει διακινήσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτού.