Οι εμπορικοί τριγμοί ωθούν σε αρνητικό έδαφος τις ευρωαγορές

Οι εμπορικοί τριγμοί ωθούν σε αρνητικό έδαφος τις ευρωαγορές

Ήπια καθοδικά κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς αναδύθηκαν και πάλι οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας μετά την απόφαση της Πεκίνου για επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,10%, ο γερμανικός DΑΧ καταγράφει απώλειες 0,37% και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,05%. Εξαίρεση βρετανικός FTSE 100, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,06%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κινείται πτωτικά κατά 0,21%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,14% και ο πορτογαλικός PSI κινείται ανοδικά 0,15%.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών χημικών εταιρειών είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον κλάδο να σημειώνει απώλειες περίπου 1%. Η γερμανική Linde σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις του κλάδου καθώς υπήρξαν αναφορές ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα ζητήσουν περαιτέρω στοιχεία προκειμένου να επιτρέψουν την συγχώνευση με την Praxaira. Σε αυτό το πλαίσιο η μετοχή της Linde υποχωρεί κατά 9%.

Σε άλλα επιχειρηματικά νέα η HSBC ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενόμενου, με τα προ φόρων κέρδη να σημειώνουν άνοδο 4,58%, σε ετήσια βάση, και να ανέρχονται στα 10,712 δισ. δολάρια για το πρώτο μισό του 2018.

Στο μεταξύ άνοδο σημείωσε τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχή μήνα, το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο δείκτης για την ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 14,7 μονάδες από τις 12,1 τον Ιούλιο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να σημειώσει άνοδο στις 13,5 μονάδες.

Ο υποδείκτης για τις μελλοντικές προσδοκίες βελτιώθηκε αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος. «Οι επενδυτές, ωστόσο, βλέπουν εμφανώς κινδύνους από μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ», ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος.