Οι ελπίδες για το εμβόλιο ωθούν τις ευρωαγορές

Οι ελπίδες για το εμβόλιο ωθούν τις ευρωαγορές

Με κέρδη συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο στον αγώνα δρόμου για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού. 

Την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων ενάντια στον κορονοϊό σε όλους τους εθελοντές που το έλαβαν προκάλεσε το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna το βράδυ της Τρίτης.

Αναλυτικότερα, το πειραματικό εμβόλιο της Moderna είχε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή «ισχυρών» αντισωμάτων και στα 45 άτομα που το έλαβαν στο πλαίσιο των πρώιμων δοκιμών του, προκαλώντας αισιοδοξία στους ερευνητικούς και τους ιατρικούς κύκλους, σύμφωνα με δημοσίευση στο New England Journal of Medicine.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τα τα ανησυχητικά στοιχεία αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως που όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι προπομπός ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. 

Την ίδια ώρα, τον τερματισμό του προτιμησιακού καθεστώτος που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ  ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμά του υπογράφοντας νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,70 στις 369 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,63% στις 12.776 μονάδες και ο γαλλικός CAC ενισχύεται κατά 0,87% στις 5.051 μονάδες. Στην Ιταλία ο FSTE MIB κερδίζει 1,07% στις 20.091 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,81% στις 6.230 μονάδες. 

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον κινεζικό Shanghai  να χάνει 1,56%.