Οι Έλληνες «παίζουν» crypto σαν να είναι… φρουτάκια

Οι Έλληνες «παίζουν» crypto σαν να είναι… φρουτάκια

Το… άραγμα στην καφετέρια είναι ίσως το εθνικό σπορ των Ελλήνων. Από τα παραδοσιακά καφενεία έως τα πιο glamorous καφέ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η χώρα… λύνει τα προβλήματά της με έναν καφέ στο χέρι. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Τα θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις ποικίλουν, από το κάθε λογής ριάλιτι, έως την πολιτική, το ποδόσφαιρο και το χρηματιστήριο.

Τελευταία, αρχίζουν να μπαίνουν στην «ημερήσια διάταξη» της καφετέριας και τα κρυπτονομίσματα, γεγονός που δείχνει ότι το γρήγορο κέρδος του τελευταίου έτους δεν άφησε ασυγκίνητους τους Έλληνες «επενδυτές» που κάτι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουν ποτέ να πάνε χαμένες ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον. Μόνο που το μεγάλο sell-off που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα στα crypto πόνεσε πολλούς. 

Συνήθως λέγεται στις αγορές πως όταν η άνοδος ενός asset φτάνει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο ευρύ κοινό, τότε μάλλον είναι η ώρα να πουλήσεις και σίγουρα να μην αγοράσεις αφού μάλλον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου. Τα παραδείγματα στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολλά, όμως οι εγχώριοι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν πάρει το μάθημά τους. Κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. 

Το Bitcoin, το Ethereum, το Dogecoin και το Cardano ακούγονται πλέον σχεδόν παντού. Από τα «καφενεία» των social media μέχρι τα καφέ της αγοράς, κυρίως νεότεροι σε ηλικία «επενδυτές» συζητούν για τις προοπτικές τους και αναλύουν τα συν και τα πλην του κρυπτονομίσματος που προτιμούν. Οι περισσότεροι μπαίνουν στην αγορά διστακτικά, βάζοντας λίγα χρήματα για να δουν «πως λειτουργεί». Στην συνέχεια ωστόσο αρκετοί παρασύρονται από τα γρήγορα κέρδη, όπως έγινε στους πρώτους μήνες του 2021.

Στην παγκόσμια καταναλωτική έρευνα της Statista για το 2020, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ελβετία, με ποσοστό 11% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του ψηφιακά νομίσματα ή οποιαδήποτε εμπειρία από αυτά. Για την ιστορία το υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Νιγηρία με 32%, γεγονός που αποδίδεται στο εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων που στρέφει αρκετούς στα crypto. 

Λίγο η συνεχής ενασχόληση του Elon Musk με το bitcoin αρχικά και στη συνέχεια με το Dogecoin, λίγο η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το εκπληκτικό ράλι τόσο μέσα στο 2020 όσο και στο πρώτο τετράμηνο του 2021, τα crypto έχουν πλέον γίνει ένα mainstream θέμα συζήτησης. 

Όχι στα χρηματιστηριακά γραφεία ή στα υψηλότερα κλιμάκια του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά μεταξύ των απλών πολιτών που ψάχνονται για γρήγορες αποδόσεις. Δεν παύουν ωστόσο να εμφανίζουν υπερβολικές διακυμάνσεις και να θυμίζουν… φρουτάκια. Άλλωστε δεν έχουμε ακούσει ακόμα πολλούς να έχουν χάσει μια ολόκληρη περιουσία από τα κρυπτονομίσματα για να ενισχυθεί ο φόβος. Αντιθέτως, πάρα πολλοί είναι πικραμένοι από την επιλογή τους σε παραδοσιακές επενδύσεις, όπως π.χ. σε ελληνικές μετοχές την τελευταία δεκαετία. 

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα. Πριν από μερικούς μήνες φίλος του γράφοντος από την επαρχία ήθελε να μάθει περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα. Λίγα πράγματα, κυρίως τα βασικά. Αν αξίζει να δεσμεύσει χρήματα, αν το bitcoin είναι το μοναδικό που έχει νόημα ή πρέπει να τσεκάρει και τις νέες «μόδες» όπως το Ethreum και το Cardano. 

Όταν τον ρώτησα πως του ήρθε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη αγορά η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Τι εννοείς πως μου ήρθε; Εδώ όλοι οι φίλοι μου είναι “μπιτκοϊνάδες”».

Η νέα αυτή «φυλή» επενδυτών δεν γνωρίζει πολλά από τα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε είναι τόσο καινούρια η αγορά που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ξέρει το μοτίβο που ακολουθούν ή τους παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο και την πτώση. Μέχρι στιγμής, οι σκόρπιες ενέργειες ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο και κυρίως οι αναρτήσεις του Musk στο twitter είναι οι κυριότεροι λόγοι που στέλνουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων είτε στο ζενίθ είτε στο ναδίρ. 

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα κρυπτονομίσματα μεγαλώνει και όσοι ξεκινούν σήμερα προσπαθούν να μάθουν τι είναι το blockchain, το bitcoin και γενικότερα αυτός ο νέος κόσμος, από τις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Τα ερωτήματα είναι πολλά για τη λειτουργία της αγοράς και το μόνο σίγουρό είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις. Γι’ αυτό θέλει προσοχή…