Οι εισηγμένες ξεπερνούν την κρίση ανταγωνίζονται τα ρεκόρ του 2019

Οι εισηγμένες ξεπερνούν την κρίση ανταγωνίζονται τα ρεκόρ του 2019

Από την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική αγορά μπαίνει στον αστερισμό των ανακοινώσεων του α? εξαμήνου που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. 

Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των τραπεζών και των διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή.

Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown το οποίο βρήκε τις επιχειρήσεις και την οικονομία απροετοίμαστη. 

Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι αλλά με το α? εξάμηνο του 2019. Πιθανόν η επενδυτική κοινότητα να μην ζητάει ρυθμούς μεγέθυνσης καλύτερους από το 2019 θα εκτιμηθεί ωστόσο το μέγεθος της απόκλισης από την εν λόγω περίοδο.

Δεδομένου ότι στο α? τρίμηνο οι περιορισμοί σε πολλούς οικονομικούς κλάδους συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά (Μεταφορές, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) το β? τρίμηνο θα είναι καθοριστικό σε ό,τι αφορά τη δυναμική των αριθμών που θα εμφανίσουν οι εισηγμένες εταιρείες.

Το τρίτο ζητούμενο στο οποίο θα εστιάσει η επενδυτική κοινότητα είναι η χρηματοοικονομική διάρθρωση καθώς έχουμε πλέον διανύσει ένα μακρύ χρονικό  διάστημα που για πολλές εισηγμένες ήταν επίπονο ως προς την ανάλωση των διαθεσίμων τους. 

Από τις έως τώρα ανακοινώσεις μεγεθών τζίρου προκύπτει ότι το λιανεμπόριο θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό ανόδου (Jumbo +12,6%, Φουρλής μονοψήφια πτώση σε σχέση με το α? εξάμηνο του 2019, Κλουκίνας +17%, Πωλήσεις αυτοκινήτων +25% κλπ). Τα διυλιστήρια θα έχουν ένα βελτιωμένο β? τρίμηνο σε σχέση με το α? τρίμηνο καθώς επικράτησαν υψηλότερα περιθώρια διύλισης ενώ επανήλθε μέρος της ζήτησης για τα αεροπορικά καύσιμα.

Οι πρώτες ύλες αναμένεται να έχουν την τιμητική τους καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς εκφραστές (Μυτιλιναίος, Τιτάν) αναμένονται υψηλές επιδόσεις και σε μικρότερες εταιρείες (Ικτίνος, Mermeren) ακόμα και σε μεταποιητές (Αλουμυλ, Ξυλεμπορία κλπ). Ο κλάδος ενέργειας και οι ΑΠΕ θα εμφανίσουν ισχυρές επιδόσεις λόγω των υψηλότερων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) αλλά και της αύξησης της ζήτησης σε μονάδες όγκου, ειδικά στο β? τρίμηνο.

Η πληροφορική τέλος θα συνεχίσει την εξαιρετική της εικόνα η οποία αποδίδεται και στις κινήσεις συγκέντρωσης που καταγράφηκαν μέσα στο 2020. Ήδη το α? τρίμηνο έδωσε μια πολύ ισχυρή εικόνα σε όλο το εύρος των εταιρειών η οποία συνοδεύτηκε και από ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.

Σε επιμέρους εταιρίες ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Cenergy και Coca Cola θα καταγράψουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι. 

Η αυλαία λοιπόν ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα με ΕΧΑΕ και συνεχίζει την Τρίτη με Μυτιληναίο και Τιτάν την Πέμπτη. Και στη ροή των αποτελεσμάτων των εισηγμένων η ζωή έχει δείξει ότι αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.