Οι διεθνείς αγορές παραμένουν στο μονοπάτι των ρεκόρ

Οι διεθνείς αγορές παραμένουν στο μονοπάτι των ρεκόρ

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες που δέχθηκαν στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο υπέρμαχος της κρισιμότητας των δεδομένων του πληθωρισμού στις αποφάσεις της Fed, υπερτόνισε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης, στοχεύοντας σε ένα ποσοστό 6-7%. Μάλιστα, αναφερόμενος στην ανησυχία στην κατάσταση της αγοράς εργασίας, καθώς υπολείπονται περίπου 8 εκατ. θέσεις εργασίας συγκριτικά με 15 μήνες νωρίτερα, θεωρεί ότι η κανονικότητα θα επανέλθει έως το καλοκαίρι το 2022.

Ωστόσο, η συζήτηση ανέσυρε και πάλι τους φόβους περί εμφάνισης πληθωρισμού άνω του 2%, με δεδομένο ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει όντως πάρει την ανιούσα.

Αν και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τις πιέσεις με τις μαζικές πωλήσεις κρατικού χρέους (άνοδος της απόδοσης του 10ετούς στην περιοχή του 1,6%), ο Clarida κινήθηκε προς άμβλυνση των προσδοκιών, αναφερόμενος σε μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της απορρόφησης της ανεργίας στις ΗΠΑ, τουλάχιστον με μια ταχύτητα που θα υπερκεράσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Αυτή φαίνεται να είναι μια εναλλακτική προσέγγιση στην προσπάθεια της Fed να ανακόψει την ενδεχόμενη κατάρρευση των χρηματαγορών, πρωτίστως στις ΗΠΑ, στο άκουσμα μιας μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της.

Είναι σαφές πως, μολονότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εστιάζει στη συγκράτηση του επιπέδου των τιμών, ζυγίζει  την επίδραση του υπέρογκου δημοσιονομικού πακέτου, το οποίο θα αποδώσει άφθονη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην απαιτούμενη οικονομική μεγέθυνση, και μάλιστα με αυξημένα έσοδα για το κράτος λόγω της επικείμενης αύξησης της φορολογίας.

Επομένως, προς το παρόν, και αναγνωρίζοντας μια μέτρια αποσυμπίεση στην αγορά ομολόγων, φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για νέα υψηλά επίπεδα στα χρηματιστήρια, με τον S&P 500 να «βλέπει» τις 4.400 μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.