Τα tweets Τραμπ για Κίνα και Πάουελ «γκρέμισαν» τη Wall

Τα tweets Τραμπ για Κίνα και Πάουελ «γκρέμισαν» τη Wall

Τα αλλεπάλληλα tweets του Ντ. Τραμπ με τα οποία επιτέθηκε στον επικεφαλής της Fed και την Κίνα «γκρέμισαν» τη Wall Street. Ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Κίνας, καλώντας τις αμερικανικές εταιρείες να διακόψουν την εκεί παραγωγή τους και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Από το στόχαστρο του Ντ. Τραμπ δεν ξέφυγε ούτε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, με τον Ντ. Τραμπ να τον χαρακτηρίζει εμμέσως μεγαλύτερο εχθρό ακόμα και από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζίπινγκ. Αποτέλεσμα ήταν ο Dow να βυθιστεί 600 μονάδες.

Συγκεκριμένα στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, και πριν την ομιλία Πάουελ, Dow, S&P και Nasdaq βρέθηκαν στο «κόκκινο» με τις απώλειες του Dow να φτάνουν έως και τις 144 μονάδες. Αιτία ήταν οι νέοι δασμοί 75 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Κίνα σε αμερικανικά προϊόντα.

Ωστόσο το κλίμα άλλαξε αμέσως μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο της FED στο Γουαϊόμινγκ. «Η πρόκληση για εμάς τώρα είναι να κάνουμε ό,τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για τη διατήρηση της ανάπτυξης, ώστε τα οφέλη να επεκταθούν και σε εκείνους που έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερά γύρω στο 2%».

Στη συνέχεια, όμως, ο Ντ. Τραμπ επιτέθηκε στον Τζερόμ Πάουελ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, ο Τζερόμ Πάουελ η ο Κινέζος πρόεδρος;»

Συνεχίζοντας ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Κίνα ότι κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια επειδή κλέβει την αμερικανική πνευματική περιουσία και θέλει να συνεχίσει να το κάνει ενώ «διέταξε» τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Έτσι επικράτησαν και πάλι ισχυρές καθοδικές τάσεις με τον Dow Jones να κατακρημνίζεται 594 μονάδες (2,26%), ο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 71,55 μονάδων (2,45%) και ο τεχνολογικός Nasdaq να χάνει 230,61 μονάδες (2,90%). 

Νωρίτερα την Παρασκευή η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που συνιστά νέα κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Οι νέοι δασμοί 5% και 10% αφορούν συνολικά 5.078 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οπίων και τα αυτοκίνητα.