Οι δασμοί «φρέναραν» την Wall Street

Οι δασμοί «φρέναραν» την Wall Street

Συνεδρίαση μικτών τάσεων σήμερα στην αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν με διαφορετικά πρόσημα και αρκετές διακυμάνσεις, καθώς η είδηση ότι οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να διατηρηθούν έως και τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ αντιστάθμισε την αισιοδοξία από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που είχαν ωθήσει τον Dow Jones να σπάσει το φράγμα των 29.000 μονάδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η άρση των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα θα γίνει σε συνάρτηση με τη «συμμόρφωση» του Πεκίνου στους όρους της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, σε διάστημα που πιθανόν θα φτάσει τους δέκα μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη δημοσίευση της είδησης έντονες πιέσεις ασκήθηκαν και στους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street με μόνο τον Dow Jones να ολοκληρώνει σε θετικό έδαφος αλλά πολύ μακριά από το υψηλό ημέρας του, κατά το οποίο είχε φτάσει στο νέο ρεκόρ των 29.054 μονάδων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης τελικά ολοκλήρωσε στις 28.939 μονάδες γράφοντας άνοδο 0,1%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,16% και έκλεισε στις 3.282 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που υποχώρησε κατά 0,24% κλείνοντας στις 9.251 μονάδες.

Σε μεγάλο βαθμό ο Dow Jones κατάφερε να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο στο κλείσιμο λόγω της ώθησης από τη μετοχή της JPMorgan η οποία ενισχύθηκε κατά 1,17%, με την τράπεζα να καταγράφει το υψηλότερο ετήσιο κέρδος που έχει σημειώσει στην ιστορία της, ενώ παράλληλα εμφάνισε ανάκαμψη και στα έσοδα από το trading τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής ανακοίνωσε καθαρά έσοδα ύψους 36,4 δισ. δολαρίων για το 2019, αυξημένο κατά 12% ετησίως, αφότου έφτασε τα 8,5 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή πιο πάνω από τα 7,45 δισ. δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές του Bloomberg.

Παράλληλα, άνοδο 1,56% κατέγραψε και η μετοχή της Citigroup με την τράπεζα να παρουσιάζει κέρδη και έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο που συμβάδισαν με τις υψηλότερες προβλέψεις των αναλυτών.