Ισορροπία - στάση αναμονής κοντά στις 850 μονάδες στο ΧΑ

Ισορροπία - στάση αναμονής κοντά στις 850 μονάδες στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Στη γνώριμη ζώνη πέριξ των 840 – 850 μονάδων κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση περαιτέρω συρρίκνωσης της αξίας συναλλαγών, με την τρέχουσα εβδομάδα να αποδεικνύεται η πιο «φτωχή» από πλευράς τζίρου μετά τις ευρωεκλογές. 

Η αγορά παρουσιάζει εύλογα σημάδια κόπωσης ύστερα από το ράλι περίπου 18% που έκανε μετεκλογικά, οπότε αρκετά χαρτοφυλάκια αναπροσαρμόζουν τη στάση τους, «κλειδώνουν» κέρδη, ή αλλάζουν τις θέσεις τους. 

Στα (αναμενόμενα) χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε κορυφαίου ειδικού βάρους μετοχές, λόγω της αποκοπής μερίσματος, κάτι που επιδρά ασφαλώς και στο Γενικό Δείκτη. Κορυφαίες μετοχές του Χ.Α. όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Μυτιληναίος διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα, με τις δύο πρώτες να δέχονται αυξημένες μάλιστα πιέσεις. 

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,8%, με τη μετοχή να υποχωρεί σε ποσοστό 5,56%. Η Motor Oil διαπραγματεύεται χωρίς το τελικό μέρισμα ύψους 0,95 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο να υποχωρεί 2,81%, ενώ η Μυτιληναίος είναι χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο στο -1%. Και οι τρεις ανωτέρω μετοχές, έχουν από τις καλύτερες μερισματικές αποδόσεις στο Χ.Α. 

Στον αντίποδα, στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν τίτλοι όπως Lamda Development (+2,88%), Ελλάκτωρ (+2,43%), Aegean Airlines (+1,48%), Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Jumbo, Cenergy Holdings, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ κ.α. 

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 847 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 26 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ αργό τέμπο, συγκριτικά με τα πρόσφατα δεδομένα της αγοράς. 

Θυμίζουμε πως ο μέσος τζίρος την περασμένη εβδομάδα ήταν κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, όμως τη Δευτέρα οι συναλλαγές κατήλθαν μόλις στα 55,68 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκαν στα 63,45 εκατ. ευρώ. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, χωρίς μεγάλες πρωτοβουλίες, όμως το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι η αγορά παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά 13 μηνών, αν και δυσκολεύεται στο να υπερκεράσει πειστικά και με τζίρο την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων. 

Σε κάθε περίπτωση, ενώ απομένουν οκτώ (με τη σημερινή) συνεδριάσεις έως τις εκλογές, η αγορά είναι εύλογο να αποφορτίζει, να διορθώνει, να δίνει ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών αλλά και αλλαγής θέσεων.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχωρίζει η AS Company που κερδίζει άνω του 5%, η Κέκροπας στο +3,71%, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι MIG, Intralot, Ικτινος και Νηρέας. Αντιθέτως, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Attica Bank, AVAX, Έλτον, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. 

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Χαϊδεμένος, Καραμολέγκος, Frigoglass, Mevaco, CPI, Κλωστ. Ναυπάκτου, Φιερατέξ, Byte Computer, Κτήμα Λαζαρίδη, Centric κ.α. Στο σύνολο της αγοράς το κλίμα είναι και σήμερα μοιρασμένο, με 54 ανοδικές και 41 πτωτικές μετοχές.