Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ρίχνουν τις ευρωαγορές

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ρίχνουν τις ευρωαγορές

Η ανακοίνωση νέου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη προκάλεσαν προβληματισμό στους επενδυτές με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. 

Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019, όταν μόλις πριν από τρεις μήνες τοποθετούσε τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ευρώ στο 1,7%. Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό της Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες ανακοίνωσε νέο γύρο φθηνής και πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης (TLTRO-III), με στόχο να τις βοηθήσει να δανειστούν με πιο ευνοϊκούς όρους και ακολούθως να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

«Είναι καλύτερος να ενεργείς προληπτικά παρά αντιδραστικά», σημείωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναφέροντας ότι δεν συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η προοπτική επανεκκίνησης του QE και τονίζοντας ότι η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε ο νέος γύρος TLTRO σχετίζεται με τη διατήρηση των αβεβαιοτήτων και την επιδείνωση των προβλέψεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,48% και κινείται στις 372,08 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,46% και βρίσκεται στις 11.464 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,36% στις 5.248 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,62% στις 7.113 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει απώλειες 0,34% και να κινείται στις 20.625 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που βρίσκεται στις 9.188 μονάδες με πτώση 0,62%.