Οι ανησυχίες για την Τουρκία «γκρεμίζουν» την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Οι ανησυχίες για την Τουρκία «γκρεμίζουν» την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Νέο «χτύπημα» δέχθηκε η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Μ. Πέμπτης, καταρρέοντας έναντι του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 30 χρόνια η τουρκική λίρα έχει βρεθεί πάνω από το επίπεδο των 4 λιρών ανά δολάριο, μόλις σε πέντε ημέρες συναλλαγών και όλες ήταν μετά τις 22 Μαρτίου του 2018.

Αυτή την ώρα η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 4,0300 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση 0,78%, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως το ιστορικό χαμηλό των 4,0312 λιρών ανά δολάριο.

Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, υπέβαλε την παραίτησή του, μία είδηση που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την τουρκική λίρα. Παρ'' όλα αυτά, οι FT αναφέρουν ότι τουρκικές κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν την είδηση, την ώρα που οι ανησυχίες των επενδυτών για «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας χτυπούν... κόκκινο.

Σημειώνεται ότι ο Σίμσεκ θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές φωνές στην τουρκική κυβέρνηση, αναφορικά με την οικονομική πολιτική, ωστόσο το γεγονός ότι ο πρώην τραπεζίτης των Merrill Lynch και UBS «αναγνωρίζει» τις ανησυχίες των αγορών, τον έχει θέσει απέναντι από τον Ερντογάν.