Οι αγορές περιμένουν τις πράξεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Οι αγορές περιμένουν τις πράξεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Σε πλήρη αποκλιμάκωση βαίνουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων καθώς αποφεύχθηκε το πολιτικό αδιέξοδο με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να ορκίζεται σήμερα, σε μία εξέλιξη που βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ικανοποιεί τις αγορές.

Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις πράξεις, ήτοι στις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, καθώς τα λόγια ήταν αυτά που «τρόμαξαν» τις αγορές τον τελευταίο μήνα.

Η επιλογή του Τζιοβάνι Τρία στο υπουργείο Οικονομικών μετρίασε τις ανησυχίες, κυρίως γιατί δεν επελέγη ο Πάολο Σαβόνα, ενώ και οι δηλώσεις των Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι κινούνται σε τελείως διαφορετικό τόνο σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρώπη, σε σύγκριση τόσο με την προεκλογική περίοδο, όσο και με τις ημέρες των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη «Μαύρη Τρίτη» της 29ης Μαΐου.

Ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα ξεφεύγουν για τα καλά από τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων που κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη, ωστόσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν μεν κάτω από το 4,5% αλλά δεν καταφέρνουν να κινηθούν πιο επιθετικά προς τα χαμηλά του 2018.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,59% (-8,36%) όταν την περασμένη Τρίτη έφτασε στο 3,38%, ενώ το 2ετές ομόλογο υποχωρεί αισθητά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%, στο 0,712% με πτώση 40%.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρεί στο 1,461% και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 1,862%, ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται πτωτικά αλλά παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 4,461%.

Η αποκλιμάκωση των πιέσεων και στα ισπανικά ομόλογα δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, αφενός γιατί δεν προκύπτει από κάπου σύγκρουση με την Ευρώπη και αφετέρου διότι η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.