Οι αγορές αναζητούν απαντήσεις και συμπεράσματα για την Όμικρον

Οι αγορές αναζητούν απαντήσεις και συμπεράσματα για την Όμικρον

Την ώρα που επιστήμονες, επιδημιολόγοι και αξιωματούχοι αρμόδιων υπηρεσιών προσπαθούν να αξιολογήσουν το μέγεθος του κινδύνου που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από τη μετάλλαξη Όμικρον, οι αγορές βιάζονται – όπως πάντα αφού είναι στη φύση τους – να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Είναι αλήθεια ότι η λέξη «προεξοφλώ» έχει χάσει αρκετά το νόημά της εξαιτίας της πανδημίας, όμως και πάλι οι αγορές αναζητούν απαντήσεις.

Θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη η μετάλλαξη Όμικρον; Θα αποτελέσει την αφορμή για να λάβει χώρα η μεγάλη διόρθωση που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε; Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου μεγάλου κύματος πανδημίας ή οι ανησυχίες είναι υπερβολικές;

Όποιος επενδυτής καταφέρει να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχει τη συνολική εικόνα των αγορών για τους επόμενους μήνες και μπορεί να κινηθεί αναλόγως. Για άλλη μια φορά ταιριάζει η ρήση «κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο».

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ρίχνει ένα πέπλο ομίχλης στις αγορές. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα ή αν πράγματι θα αποτελέσει τη μεγάλη αφορμή για διόρθωση. Εξάλλου, οι εκτιμήσεις για τον υγειονομικό αντίκτυπο της Όμικρον είναι αντικρουόμενες, πόσω μάλλον για τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τονίζει η Oxford Economics.

Αν θα έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το τι μέλλει γενέσθαι με βάση τις εκτιμήσεις που στηρίζονται στα σημερινά δεδομένα, η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδύνει όμως δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί, σημειώνουν από την πλευρά τους Citi, Goldman Sachs και Capital Economics. Διότι ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που η Όμικρον αναγκάσει τις κυβερνήσεις να πάνε σε lockdown, οι περιορισμοί δεν θα έχουν καμία σχέση με το απόλυτο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επομένως, η αντίδραση των αγορών την περασμένη Παρασκευή ήταν υπερβολική και γι’ αυτό είδαμε χθες Δευτέρα πράσινα χρηματιστηριακά ταμπλό σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο S&P 500 επανήλθε σε τροχιά ανόδου προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Nasdaq πήρε μεγάλη ανάσα και ο δείκτης φόβου VIX επέστρεψε σε εκτός συναγερμού επίπεδο.

Όλα καλά, λοιπόν; Μήπως και αυτό το συμπέρασμα των αγορών είναι βεβιασμένο όταν όλα δείχνουν ότι η ισχύς των εμβολίων μειώνεται αισθητά και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για δύσκολες καταστάσεις; Και πάλι το λόγο έχει η επιστήμη καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο θανάσιμο θα είναι το νέο στέλεχος του ιού. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που το θέλουν να είναι πιο μεταδοτικό αλλά να προκαλεί «ήπια προς μέτρια συμπτώματα», τότε οι «ταύροι» θα έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό. Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Άκμαν, προσθέτοντας πως αν ο συναγερμός που ήχησε στις αγορές την περασμένη Παρασκευή αποδειχθεί… φάρσα, θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις μετοχές και αρνητική για τα ομόλογα.

Στην περίπτωση όμως που η Όμικρον κυριαρχήσει της Δέλτα και αποδεχθεί πιο ανθεκτική στα εμβόλια, τότε η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να ξεπεράσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια κι έτσι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 θα υποβαθμιστεί περί το 2,3% από 4,5% που είναι σήμερα, σύμφωνα με την Oxford Economics. Όμως αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο που «τρέχουν» οι αναλυτές. Είναι το λιγότερο πιθανό αλλά και το πιο επικίνδυνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις νέες προβλέψεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες και θα λαμβάνουν υπόψη την Όμικρον, το παγκόσμιο ΑΕΠ δέχεται πολύ μικρό πλήγμα καθώς η αναταραχή που θα προκαλέσει η νέα μετάλλαξη προς το τέλος του 2021 θεωρείται ανάλογη με αυτή που είδαμε στο γ’ τρίμηνο όταν άρχισαν να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στην Ευρώπη και είχαμε και το πρώτο lockdown στην Αυστρία.

Πάντως, η Capital Economics εκτιμά ότι αν αποδειχθεί πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη, τότε αυτές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι αναδυόμενες αγορές και οικονομίες.