Oι λύκοι των αγορών στην αναμπουμπούλα χαίρονται και κυνηγούν το επόμενο future story

Oι λύκοι των αγορών στην αναμπουμπούλα χαίρονται και κυνηγούν το επόμενο future story

Αναμένοντας τη λήξη του δράματος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και δεδομένων των εκτινάξεων του VIX, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον κάποιες εταιρικές ανακοινώσεις.

Πριν προχωρήσουμε όμως στο κυρίως θέμα, να διευκρινίσουμε με αφορμή τα emails αρκετών αναγνωστών, το εξής: Mπορεί ο δείκτης μεταβλητότητας να αποκαλείται συχνά «δείκτης φόβου», όμως μια υψηλή τιμή του VIX δεν συνεπάγεται αποκλειστικά και μόνο καθοδική κίνηση της αγοράς. Ο VIX είναι ένα μέτρο μεταβλητότητας της αγοράς προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και της ανοδικής.

Δείτε τις τελευταίες ημέρες. Ο VIX από τις 27,55 μονάδες στις 23 Οκτωβρίου εκτινάχθηκε στις 41 μονάδες έως τις 30 Οκτωβρίου, παρέμεινε έως τις 3 Νοεμβρίου πάνω από τις 33 μονάδες, για να προσγειωθεί ξανά χθες στις 28,90 μονάδες. Η μητέρα των αγορών από τις 3465 μονάδες στις 23 Οκτωβρίου πράγματι έδωσε μια διόρθωση πέριξ του 6% έως τις 30/10 αλλά έκτοτε άρχισε να επανακτά μέγεθος παρά τις υψηλές τιμές του δείκτη μεταβλητότητας, για να επανέλθει χθες πάνω από τις 3450 μονάδες.

Το ίδιο μοτίβο με έντονες εναλλαγές προσήμων αναμένεται και τις προσεχείς ημέρες, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε χτες  ότι όσοι αρέσκονται στην τεχνική του stock picking, θα κατατάξουν τις προσεχείς ημέρες στις πιο ενδιαφέρουσες της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι προεδρικές εκλογές έχουν πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας και οι αγορές παλινδρομούν ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, υλοποιούνται πολλά deals αυξημένης βαρύτητας, τα οποία δεν πρέπει να μένουν στα «ψιλά γράμματα» των ειδήσεων.

Ένα από αυτά αφορά την συμφωνία της αμερικανικής εισηγμένης Southern Company, της γαλλικής Orano, της βρετανικής Core Power και της γνωστής Terra Power -μιας και ιδρύθηκε από τον Bill Gates – με στόχο την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός διαφορετικού τύπου μπαταρίας, που χρησιμοποιεί τετηγμένο άλας.

To project που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας οι παραπάνω εταιρείες είναι το εξής: Το τετηγμένο άλας χρησιμοποιείται σαν καύσιμο ή ψυκτικό μέσο σε μια ειδική κατηγορία αντιδραστήρων πυρηνικής σχάσης που αναπτύσσει η Core Power με την ονομασία Molten Salt Reactors (MSR). Στόχος της τεχνολογίας MSR είναι σε ορίζοντα 10ετίας να προσφέρει λύσεις στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, ήτοι να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια μεγάλου μεγέθους πλοία και να συμβάλλει στην παραγωγή πράσινων καυσίμων για μικρότερου μεγέθους πλοία.

Το ενεργειακό αποτύπωμα της ναυτιλίας είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τα προσεχή χρόνια, καθώς κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, έως και 60.000 πλοία πρέπει να μεταβούν σε εκπομπές μηδενικών εκπομπών.

Ο ναυτικός οργανισμός του ΟΗΕ ΙΜΟ κατέληξε με ομόφωνη έγκριση από 197 χώρες στην απόφαση ότι η ναυτιλία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 50% πριν από το 2050. Η τεχνολογία MSR που θα αναπτυχθεί από την κοινοπραξία υπόσχεται να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού ακριβώς του στόχου.

Μια σύντομη ματιά στις εταιρείες της κοινοπραξίας

Η Terra Power αποτελεί από το 2008 μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα ν’αναλάβει δράση για την ανάπτυξη προηγμένης πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας με όσο γίνεται μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Οι προηγμένοι αντιδραστήρες και άλλες ισοτοπικές εφαρμογές της εταιρείας διαθέτουν τεχνολογία και υπολογιστικές δυνατότητες που ήταν αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες, με στόχο την καθαρή ενέργεια και τη βελτίωσης της ζωής σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Η Southern Company είναι μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία ενέργειας που εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια πελάτες μέσω των θυγατρικών της, διαθέτει υποδομές διανομής ενέργειας, ένα δίκτυο οπτικών ινών και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένων της ελεύθερης άνθρακα πυρηνικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της τεχνολογίας αποθήκευσης.

Η γαλλική Οrano επεξεργάζεται πυρηνικά υλικά και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για ολόκληρο τον κύκλο πυρηνικών καυσίμων, από τις πρώτες ύλες έως την επεξεργασία αποβλήτων. Οι δραστηριότητές της, από την εξόρυξη έως τον παροπλισμό και τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό, την ανακύκλωση, την εφοδιαστική και τη μηχανική, συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μεγάλη δε είναι η συνεισφορά της και στην ιατρική ακτινολογική έρευνα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.