Όγδοη συνεχής πτώση για το ΧΑ αλλά βγήκαν και άμυνες

Όγδοη συνεχής πτώση για το ΧΑ αλλά βγήκαν και άμυνες

Πτωτικά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τη διαταραγμένη ψυχολογία από την πλευρά των επενδυτών, όμως βγήκαν και άμυνες καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από το χαμηλό ημέρας, στις 629,24 μονάδες με απώλειες 0,23%.

Ο Γενικός Δείκτης είχε χαμηλό ημέρας στις 619,53 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 1,79%, όμως η βελτίωση της εικόνας ορισμένων σημαντικών blue cips της πραγματικής οικονομίας παρείχαν στήριξη.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 250,73 μονάδες με πτώση 1,52%, ενώ ο FTSE 25 διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 1.522 μονάδες, με στήριξη από την Jumbo (+2,37%), την Viohalco (+2%), τον ΟΤΕ (+1,88%) και την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+2,46%).

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε για ακόμα μία συνεδρίαση η μετοχή της Intralot που κατέγραψε βουτιά 11,41%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι Coca Cola και Εθνική με τους τίτλους τους να υποχωρούν κατά 2,71% και 2,16% αντίστοιχα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,91 εκατ. ευρώ, παραμένοντας για πολλοστή συνεδρίαση κάτω από το όριο των 50 εκατ. ευρώ. Κατ' επανάληψη έχουμε επισημάνει πως για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να βγει από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων, απαιτείται ο τζίρος να ενισχυθεί προς τα επίπεδα των 70-80 εκατ. ευρώ.

Σε γενικότερο επίπεδο, η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος στη χώρα φαίνεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας, με τα αποτελέσματα να είναι αδύνατον να μετρηθούν πλήρως και αναμένεται να φανούν τους προσεχείς μήνες. Οι επιπτώσεις της χαμένης χρονιάς στον τουρισμό θα είναι μεγάλες, το επίπεδο της ύφεσης επίσης σημαντικό, κάτι που θα επηρεάσει τις τράπεζες, με αύξηση επισφαλειών και πολλά άλλα.