Ο «Τρελός Ιβάν» του Γενικού Δείκτη

Ο «Τρελός Ιβάν» του Γενικού Δείκτη

Τα απόνερα από την πλεύσης ενός υποβρυχίου σχηματίζουν ένα κώνο στο πίσω μέρος όπου βρίσκονται η προπέλα και τα πτερύγια κατεύθυνσης. Ο κώνος αυτός είναι αποτέλεσμα της υδροδυναμικής του στροβιλισμού των πτερυγίων και για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το τυφλό σημείο για τα σόναρ (τα ραντάρ) με αποτέλεσμα να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των κατά τα άλλα αόρατων υποβρύχιων. Με τους κατάλληλους χειρισμούς ένα εχθρικό υποβρύχιο θα μπορούσε να «κρυφτεί» πίσω από τα απόνερα και να πλησιάσει κοντά καταφέρνοντας ένα καίριο χτύπημα χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Οι κυβερνήτες πολλές φορές για να είναι σίγουροι ότι κάποιο άλλο υποβρύχιο δεν τους ακολουθεί «κρυμμένο» στα απόνερα τους, όντας αόρατο στο σόναρ, πραγματοποιούσαν στροφή 180 μοιρών, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Αυτή η κίνηση, της εξ ολοκλήρου αλλαγής κατεύθυνσης, κάθε περίπου πέντε ώρες πλεύσης, ονομάστηκε «Τρελός Ιβάν». Ήταν μια επικίνδυνη μανούβρα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος σύγκρουσης, αφενός, αφετέρου, η απ’ ευθείας εμπλοκή από το υποβρύχιο που ακολουθούσε.

Ο «Τρελός Ιβάν» της Ελληνικής Αγοράς συμπλήρωσε με τη χθεσινή του πτώση 180 μονάδες, μας πήγε σε επίπεδα διαπραγμάτευσης που αντιστοιχούν στον Φεβρουάριο του 2020 ενώ πολλές μετοχές έχουν χάσει πλέον την επαφή τους με τα θεμελιώδη. Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αφήνει ελάχιστους κλάδους ασυγκίνητους με αποτέλεσμα η ένταση των ρευστοποιήσεων να αποκτάει συστημικά χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων.

Η «ατυχία» της ελληνικής αγοράς έχει να κάνει και με το ότι κάποια ενεργά ξένα επενδυτικά κεφάλαια μικρού σχετικά μεγέθους που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, είναι υποχρεωμένα να εμφανίσουν τις θέσεις τους σε Ρωσικές μετοχές σε μηδενική αποτίμηση, εφόσον έχει παύσει η διαπραγμάτευση τους. Αυτόματα η αποτίμηση στις μετοχές που έχουν στην Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη στάθμιση και οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε ποσοστά κάτω από 10% επί του συνόλου του συνολικού επενδεδυμένου χαρτοφυλακίου βάσει του διαχειριστικού καταστατικού τους. Την ίδια στιγμή οι ρευστοποιήσεις μεριδίων βγάζουν μια επιπλέον προσφορά μετοχών και σε συνδυασμό με τις ανοικτές θέσεις που είναι εκτεθειμένες σε margin calls εντείνουν τις πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες πτώσης έχουμε ήδη δει την Alpha Bank και τη ΔΕΗ να διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές των περυσινών αυξήσεων κεφαλαίου και σε απόσταση αναπνοής από την ΑΜΚ την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται μόλις 100 εκατ. ευρώ πάνω από το σύνολο των κεφαλαίων που συγκέντρωσε με την αύξηση που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο. Τα περιθώρια διύλισης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και η προοπτική του ανοίγματος του Ιράν θα αλλάξει τα δεδομένα προς το θετικότερο για όλο τον κλάδο.

Το αλουμίνιο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά με ιδιαίτερα ευνοϊκή ισοτιμία δολαρίου και premia παράδοσης για τους παραγωγούς. Η συγκυρία της αύξησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ πανευρωπαϊκά μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στη Cenergy. Τα ακίνητα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού θα διατηρήσουν την αξία τους ενώ την ίδια στιγμή η Lamda βρίσκεται 26% κάτω από εσωτερική της αξία και 14% κάτω από την τιμή της ΑΜΚ του 2020. Η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αν αφαιρεθεί το ποσοστό που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι λιγότερο από… 200 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές ιστορίες με υποβρύχια που είτε είχαν τραγικό τέλος, είτε έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας. Προς το παρόν ο «Παπανικολής» κάνει τον δικό του «Τρελό Ιβάν» και προσφέρει ευκαιρίες τοποθετήσεων σε εξαιρετικές τιμές. Αρκεί στη στροφή να μη συναντήσει άλλο εχθρικό σκάφος.