O τραπεζικός κλάδος βύθισε τη χρηματιστηριακή αγορά

O τραπεζικός κλάδος βύθισε τη χρηματιστηριακή αγορά

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με οριακά θετικό πρόσημο και με κλείσιμο τεχνικά αποδεκτό πάνω από τις 860 μονάδες. Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες κινητοποίησαν πιέσεις, αλλά και εναλλαγές προσήμων στα χρηματιστήρια.

Η Γερμανία οδηγήθηκε σε τιμές πληθωρισμού του 1981 με αύξηση κατά 7,4%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη μικρή επιβράδυνση  από τον περασμένο Αύγουστο, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 8,3% σε ετήσια βάση  και 0,2% σε μηνιαία βάση.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε και ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Κίνα και επομένως οι μεγάλοι δείκτες των χρηματιστηρίων παραμένουν σε πτωτική τάση εκφράζοντας τις ανησυχίες και  τους φόβους των επενδυτών σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι οι αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στην κορυφή του. 

Στα καθ' ημάς, οι 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις του Τραπεζικού Κλάδου  (-16,8% αθροιστικά και 120 μονάδες χαμηλότερα) αποτελεί ρεκόρ 10ετίας και ενσαρκώνει όλη την πίεση που δέχεται η αγορά μας το τελευταίο διάστημα που κινείται πλέον με το βήμα των διεθνών αγορών. Ο τραπεζικός κλάδος, ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, αυτή τη φορά ρυμουλκεί προς χαμηλότερα επίπεδα όλη την αγορά, παραμένοντας ο σηματωρός της και στο καλό και στο άσχημο.

Σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις του Οίκου MSCI για την αναδιάρθρωση των δεικτών του, που θα λύσει και τις απορίες των επενδυτών και θα προσφέρει τζίρο και ενδιαφέρον στις μετοχές του FTSE/ΧΑ- Large Cap.

Τα θετικά και τα αρνητικά του τραπεζικού κλάδου

Ο Τραπεζικός Κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συντελεστεί άλματα όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την κεφαλαιακή επάρκεια  των τραπεζών με δύο Αυξήσεις Κεφαλαίου σε ALPHA  και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, την επιστροφή των καταθέσεων στα επίπεδα του 2014, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων από τις προμήθειες.

Από την άλλη μεριά, μολονότι η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων θα  τις ευνοήσει, δεν παύει να ισχύει αβεβαιότητα σχετικά με μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων  και επομένως  ανάλογη αύξηση των προβλέψεων καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει χρονικά και ποια θα είναι η επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος  πάνω από το οποίο έχουν μαζευτεί μαύρα σύννεφα, πολλά funds που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακές αγορές, πιέζουν και τις ελληνικές  τραπεζικές μετοχές, που το διάστημα  Ιανουαρίου - Απριλίου  κατέγραψαν σε επίπεδο δείκτη (ΔΤΡ) κέρδη 11,78%. 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στο διαγραμματικό επίπεδο, ο ΔΤΡ έχει δημιουργήσει  δυο κορυφές (με τη δεύτερη χαμηλότερα), που τον οδήγησαν στην καθοδική διάσπαση των 605 μονάδων, ενώ την εβδομάδα που διανύουμε ο δείκτης κινείται κάτω από τις 593  μονάδες, που διατρέχει ο κινητός μέσος 50 εβδομάδων. Η  συνέχιση της πίεσης έχει δυο διαγραμματικούς στόχους στις 539 και 506 μονάδες, ενώ επιστροφή πάνω από τη ζώνη 593-605 μονάδες θα επαναφέρει τους long σε θέση ισχύος.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο τίτλος (και με την αναμονή Μsci) μετά την «πολεμική» διόρθωση του Φεβρουαρίου, πάτησε στον κινητό μέσο των 50 εβδομάδων και εκτοξεύτηκε πάνω από τα 4 ευρώ (4,1150)για να διορθώσει με επόμενο στόχο την ζώνη των 3,15 ευρώ. Δεν αποκλείεται ανοδική αντίδραση μέχρι τα 3,83 ευρώ, αλλά αδυναμία υπέρβασής τους θα επαναφέρει τους πωλητές στη μετοχή. Η μεγάλη γραμμή τάσης F σε κάθε περίπτωση αποτελεί ισχυρή στήριξη και ορίζει την μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση της μετοχής.

EUROBANK – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η κίνηση των δυο πρώτων μηνών του 2022 έφερε την μετοχή σε υψηλά 4 ετών (1,1590 υψηλό), η παρούσα διόρθωση όμως προκάλεσε την καθοδική διάσπαση των 0,955 ευρώ με αποτέλεσμα να κινείται πέριξ του κινητού μέσου 50 εβδομάδων (0,915). Συνέχεια της διόρθωσης  θα έχει στόχο τη ζώνη των 0,84 ευρώ και φυσικά την ισχυρή στήριξη της γραμμής τάσης  F από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020. Αντίθετα, επαναφορά άνω των 1,02 ευρώ, θα προσδώσει νέα ανοδική δυναμική με στόχο καινούργια υψηλά και μεγάλη ανοδική κίνηση.

ΑLPHA BANK – EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Κακή η διαγραμματική εικόνα το τελευταίο διάστημα κάτω από τα 1,0280 ευρώ, με καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης  F και κυρίως κάτω από το 1 ευρώ, τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.  Επόμενος στόχος η ζώνη 0,84-0,8680 ευρώ, με έσχατο οχυρό τα 0,72 ευρώ. Σε ενδεχόμενη επαναφορά η ζώνη 1,1740- 1,2050 παραμένει το σημαντικό σημείο της πορείας του τίτλου που στην τελευταία επίσκεψη η μετοχή αρνήθηκε την υπέρβαση.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΕΒΔΟΜΑΔIΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

«Κρέμεται»  από το σημαντικό επίπεδο των 1,27 ευρώ η μετοχή που με εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από αυτό, προδιαθέτει για επιστροφή στην τιμή της Αύξησης Κεφαλαίου στα 1,15. Απαιτείται  δυναμική επαναφορά πάνω από τα 1,27, με επόμενο στόχο την ζώνη 1,36-1,42 ευρώ, που θα σηματοδοτήσει την «απομάκρυνση» των ισχυρών πιέσεων. Κίνηση πάνω από τα 1,42 ευρώ, θα επαναφέρει τους αγοραστές σε θέση ισχύος.