Ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για νομισματικό πόλεμο

Ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για νομισματικό πόλεμο

Της Μαίρης Βενέτη

Για άλλη μια φορά κατατάσσονται στα «ψιλά γράμματα» των ειδήσεων εξελίξεις οι οποίες όταν έρθουν στη φάση της πλήρους ωρίμανσης, αποτελούν τα μελλοντικά πρωτοσέλιδα.

Οι διόλου τυχαίες δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ακριβώς μια εβδομάδα πριν στο CNBC, είναι από αυτές ακριβώς τις ειδήσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις την προηγούμενη Δευτέρα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ταρακουνήσει τις αγορές την εβδομάδα που μας πέρασε πολύ περισσότερο από την μικρή πτώση πέριξ του 0,5%.

Το γεγονός όμως ότι οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στις «εκκωφαντικές» δηλώσεις του Προέδρου, δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει εμπέδωση στο μέλλον. Τουλάχιστον αυτό μας έχει διδάξει το παρελθόν.

Τι είπε ακριβώς όμως Ντόναλτ Τραμπ;

Ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ- Fed- «μας δημιουργεί πολλά, πολλά προβλήματα». Πρόσθεσε μάλιστα λίγο παρακάτω: «Δεν με ακούνε.....Έχουμε ανθρώπους, εκτός από τον Τζέι Πάουελ, έχουμε ανθρώπους στη Fed που δεν είναι… ξέρετε… δεν είναι πραγματικά οι άνθρωποί μου…»

Ακόμα και αν ξεπεράσει κανείς το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να έχει την απαίτηση η Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τις υποδείξεις του όσον αφορά την νομισματική της πολιτική, η συνέχεια είναι ακόμα πιο δύσπεπτη.

Στην ουσία ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε το παράπονο ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε αντίθεση με τον ίδιο, «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της νομισματικής χαλάρωσης, αλλά και της υποτίμησης του νομίσματος.

Για τους διορατικούς οι παραπάνω δηλώσεις έχουν το άρωμα της ατμόσφαιρας λίγο πριν το μπουρίνι, που ενώ έχει ήδη ξεσπάσει κάποια χιλιόμετρα μακριά, κατευθύνεται κατά πάνω μας.

Τι εννοούμε; Ότι αργά, αθόρυβα, αλλά σταθερά, τα νομίσματα σιγά σιγά εισέρχονται και αυτά στο παιχνίδι του εμπορικού πολέμου.

Ως εκ τούτου, τη στήλη δεν θα την εξέπληττε αν ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτήσει στο εγγύς μέλλον από την κυβέρνηση του να αποδυναμώσει το δολάριο.

Μάλιστα δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας του, δεν θα την εξέπληττε ούτε αν απαιτούσε ακόμα και την ανατίμηση του ρενμίνμπι. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες