Ο Τραμπ «ώθησε» τις ευρωαγορές

Ο Τραμπ «ώθησε» τις ευρωαγορές

Με κέρδη 0,46% στο υψηλό ημέρας του ολοκλήρωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς η απόφαση Τραμπ να αναστείλει προς ώρας την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα αντιστάθμισε τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα αρνητικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσίαζαν νωχελικές κινήσεις κυρίως σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο της επιβράδυνσης που παρουσίασαν βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις αλλά και οι επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο το μομέντουμ άλλαξε απότομα με τις ευρωαγορές να περνούν άμεσα σε θετικό έδαφος όταν έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αναβάλει την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, όπως ανέφεραν σήμερα τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα δε με το Bloomberg η αναβολή θα είναι για έξι μήνες.

Έτσι ο γερμανικός DAX, που είχε φτάσει να χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερες από 100 μονάδες, τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του κερδίζοντας 107,95 ή 0,9% στις 12.099 μονάδες. Παρομοίως ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 5.376 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,62%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε κέρδη 0,76% κλείνοντας στις 7.296 μονάδες.

Με κέρδη 0,54% ολοκλήρωσε και ο ισπανικός IBEX 35 φτάνοντας τις 9.177 μονάδες, όχι όμως και ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος ήταν ο μοναδικός δείκτης που δεν κατάφερε να «κεφαλαιοποιήσει» την απόφαση Τραμπ και να περάσει σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με απώλειες 0,14% στις 20.863 μονάδες, μακριά όμως από τα χαμηλά ημέρας του.