Ο Τραμπ απειλεί για αυξημένους κινεζικούς δασμούς - «Βουτιά» 6% στις ασιατικές αγορές

Ο Τραμπ απειλεί για αυξημένους κινεζικούς δασμούς - «Βουτιά» 6% στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έως και 6% αντιδρούν οι ασιατικές αγορές στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά, αξίας 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%, με την Κίνα να εξετάζει να ακυρώσει τον επόμενο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινούσε την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η απειλή του Τραμπ προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο, με την κινεζική κυβέρνηση να ζυγίζει τις τελευταίες ώρες εάν ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λίου Χε θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπως προγραμματιζόταν ή όχι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε επιτευχθεί πρόοδος ενώ μια συμφωνία φαινόταν εφικτή στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, με δύο tweet ο Ντ. Τραμπ διέψευσε τις προσδοκίες αυτές και έδωσε σήμα για εκ νέου κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. 

«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισ. δολαρίων», ανέφερε στο Twitter.

«Το 10% θα ανέβει στο 25% την Πααρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%», πρόσθεσε.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου εξέπληξε τόσο τους Κινέζους όσο και τις αγορές. Τα futures του Dow Jones, του S&P και του Nasdaq βρέθηκαν να υποχωρούν σχεδόν 2% την Κυριακή το βράδυ, το γουάν υποχώρησε 1,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2016, ενώ το πετρέλαιο έχασε πάνω από 2%. 

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 3,3%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο -5,6%, ενώ ο Shenzhen Composite 6,7%. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έχασε 0,8%, ο STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 3,1%. Σημειώνεται πως οι αγορές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας. 

Στα εμπορεύματα, το WTI καταγράφει απώλειες 2,3%, ενώ το brent χάνει 2,1%.

AP Photo/Ng Han Guan