Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης - υπουργός και ο διάσημος τραγουδιστής που κάνουν business με την κλιματική αλλαγή

Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης - υπουργός και ο διάσημος τραγουδιστής που κάνουν business με την κλιματική αλλαγή

Πασίγνωστα αστέρια της οικονομίας και του τραγουδιού ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προωθήσουν επικερδείς επενδύσεις φιλικές προς τον πλανήτη και το κλίμα. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως στον χορό των πιέσεων προς τις επιχειρήσεις που δεν επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις στον τομέα  του E.S.G. και ειδικότερα στα περιβαλλοντικά ζητήματα θα μπουν (θέλουν δεν θέλουν) οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι δανειστές. Σύντομα θα είναι αδύνατον για μία επιχείρηση να αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. 

Από χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times μάθαμε πως ο Hank (Henry) Paulson, παλιός διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και υπουργός οικονομικών των Η.Π.Α. κατά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, επιστρέφει στην ενεργό δράση.

Συγκεκριμένα, θα αναλάβει θέση εκτελεστικού προέδρου στο TPG Rise Climate, μία επενδυτική πλατφόρμα με σκοπό επενδύσεις σχετικές με το κλίμα του πλανήτη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως λέει ο Paulson, ο οποίος θα διευθύνει το TPG Rise Climate μαζί με τον συνιδρυτή του TPG (γνωστού ομίλου Private Equity), σκοπός της πλατφόρμας είναι να πετύχει σύντομα κερδοφόρα αποτελέσματα και όχι η επένδυση σε εταιρείες τύπου start up με μακροπρόθεσμη στόχευση. 

Το ενδιαφέρον εδώ είναι το ότι ο 74 ετών Paulson, ο οποίος από το 2009 ασχολήθηκε κυρίως με την διεύθυνση του δικού του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου και την προώθηση πρωτοβουλιών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί και πάλι με την παλιά δουλειά του.

Αυτός που τον έπεισε ήταν ο γνωστός σε όλους μας Bono, του μουσικού συγκροτήματος U2. Ο Bono, γνωστός από παλιά για τον ακτιβισμό του, είχε ήδη συνεργαστεί με τον όμιλο TPG σε παλαιότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες του με παρόμοιους σκοπούς.

Η εικόνα του διδύμου Paulson – Bono μπορεί παλαιότερα να μας ξένιζε: Ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του οικονομικού κατεστημένου μαζί με έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπο αυτών που μάχονται αυτό το κατεστημένο. Τώρα πλέον δεν μας κάνει εντύπωση και μας θυμίζει μία πρόσφατη ματιά μας στο E.S.G. (ESG: Από την θέση του ακτιβιστή σε αυτήν του οδηγού των αγορών)

Καθώς λοιπόν βλέπουμε ακόμα μία φορά πως οι επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση έχουν περάσει για τα καλά στο προσκήνιο, παρατηρούμε πως η πίεση προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να ακολουθούν τις αρχές του E.S.G. και κυρίως το κομμάτι που αφορά στο περιβάλλον, δεν έρχεται πλέον μόνο άμεσα από μετόχους, ακτιβιστές ή κυβερνήσεις. 

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg, έρευνες οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα με πιθανές συνέπειες στο μέλλον. Οι περισσότερες τράπεζες ανά τον κόσμο δεν προσέχουν όσο χρειάζεται (κατά την άποψη των οργανώσεων βέβαια) όταν δανειοδοτούν επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που παράγουν ή χρησιμοποιούν πλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον.

Μας φαίνεται προφανές πως σύντομα θα δούμε τις τράπεζες να διστάζουν να χορηγήσουν δάνεια σε όποια επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί πως δεν «φέρεται σωστά» στο περιβάλλον. Όχι μόνο στον τομέα των πλαστικών αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα μπορεί να θεωρηθεί (δικαίως ή αδίκως) πως επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ενισχυτική της παραπάνω εκτίμησης είναι και μία πολύ πρόσφατη μελέτη της γνωστής εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s. Στην μελέτη αυτή αναφέρεται πως ομόλογα αξίας περίπου 7,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκδοθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 18 διαφορετικούς τομείς συνδέονται με μεγάλους κινδύνους σχετικούς με το κλίμα και την αλλαγή του. Το μυαλό μας πηγαίνει λίγο πιο μακριά και υποθέτει πως δεν θα αργήσουμε να δούμε τους οίκους σαν την Moody’s να δίνουν χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις. 

Έτσι όπως εξελίσσονται λοιπόν τα πράγματα, δεν είναι υπερβολικό να φανταστούμε πως σύντομα οι διοικήσεις των περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων πρώτα θα σιγουρεύονται πως οι κινήσεις τους θα είναι συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μετά θα εξετάζουν το κατά πόσο είναι πιθανόν να φέρουν κέρδη. Κάτι το οποίο θα είναι οπωσδήποτε θετικό, τουλάχιστον για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και θα είναι ακόμα πιο θετικό για τις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την ζωή τους αποκλειστικά με αυτούς τους σκοπούς, όπως αυτές που θα ενισχύσει το TPG Rise Climate.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.