Ο Πάουελ ταρακούνησε τη Wall - Στις 600 μονάδες οι απώλειες του Dow Jones

Ο Πάουελ ταρακούνησε τη Wall - Στις 600 μονάδες οι απώλειες του Dow Jones

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Fed η επιτάχυνση των σταδιακών μειώσεων  στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ υποστήριξε ότι η αμερικάνικη οικονομία ισχυροποιείται και για αυτό το λόγο θα περιοριστεί η έκτακτη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας  οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις γύρω από την νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, ενώ το ενδεχόμενο να μην προσφέρουν σημαντική ανοσολογική απάντηση τα υφιστάμενα εμβόλια φέρνει νέες σκιές πάνω από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Τις ανησυχίες του πάντως εξέφρασε και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας ανέφερε ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης φέρνει κινδύνους για την οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού. 

«Η ενίσχυση των ανησυχιών για τον ιό ενδέχεται να περιορίσει την προθυμία των ανθρώπων να δουλέψουν στο γραφείο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και να εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες περίπου 625 μονάδων ή 1,75% και διαπραγματεύεται στις 34.510 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,73% κινούμενος στις 4.575 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κινείται καθοδικά με απώλειες 1,76% στις 15.505 μονάδες.

Γενικότερα οι αγορές ήταν αναμενόμενο πως αυτό το διάστημα θα επιδείξουν μεγάλη μεταβλητότητα και θα κινηθούν στους ρυθμούς των εξελίξεων γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ενέχει κινδύνους για «αναζωπύρωση» της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αρνητική είδηση της ημέρας που δείχνει να έφερε το νέο κλοιό ρευστοποιήσεων ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος σύμβουλου της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος εκτίμησε μιλώντας στους Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να είναι κατά πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής από ό,τι απέναντι στα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πιθανώς θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα νέα εμβόλια για τις συγκεκριμένες παραλλαγές, αλλά σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να έχουμε σαφέστερα δεδομένα.

Από την πλευρά του ωστόσο ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία που ηγείται μπορεί να έχει έτοιμο παραλλαγμένο εμβόλιο κατά της νέας μετάλλαξης μέσα σε 100 ημέρες, κατευνάζοντας έτσι σημαντικό μέρος από τις ανησυχίες των αγορών.

Όπως σχολιάζει η αναλύτρια στην IG Ντανιέλα Σάμπιν Χάθορν, «ακούμε δύο πλευρές της ιστορίας, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και συνεπώς φυσικά έχουμε κλασικές κινήσεις αποφυγής κινδύνου στην αγορά, αλλά και ότι η επίδρασή της στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ μικρότερη».

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτή η διπλή ανάγνωση αντανακλάται στις μετοχές, όπου βλέπετε μεγάλες κινήσεις αποφυγής κινδύνου που καθοδηγούνται από τις επικεφαλίδες της ειδησεογραφίας, τις οποίες ακολουθούν διορθώσεις την επόμενη μέρα».