O OPEC θα συναντηθεί με παραγωγούς εκτός του Οργανισμού στις 10 Δεκεμβρίου

O OPEC θα συναντηθεί με παραγωγούς εκτός του Οργανισμού στις 10 Δεκεμβρίου

Ο OPEC θα συναντηθεί με χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού για να οριστικοποιήσει την παγκόσμια συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις 10 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, στην πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2002, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του OPEC.

Ο Mohammed Barkindo ανακοίνωσε το σχέδιο της συνάντησης σε συνέδριο στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να γίνει στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak σχεδιάζει να λάβει μέρος στις συνομιλίες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί τη Βιέννη στις 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου από τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η υπερβάλλουσα προσφορά και να ενισχυθούν οι τιμές.

Οι χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών. Το έγγραφο που θα οριστικοποιεί τη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 10 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ