O OPEC προβλέπει μείωση ρεκόρ στη ζήτηση το 2020 λόγω της πανδημίας
Πετρέλαιο

O OPEC προβλέπει μείωση ρεκόρ στη ζήτηση το 2020 λόγω της πανδημίας

Μείωση της ζήτησης του αργού κατά 6,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα προβλέπει ο OPEC για το τρέχον έτος, καθώς το παρατεταμένο lockdown των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εξαιτίας του κορονοϊού έχει οδηγήσει την ζήτηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, εκτιμάται ότι οι αγορές του μαύρου χρυσού θα βρεθούν αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία, ενώ σε προηγούμενή έκθεσή του ο OPEC έκανε λόγο για οριακή αύξηση της ζήτησης κατά τον Μάρτιο κατά 81.000 βαρέλια/ημέρα.

«Για το 2020, η πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναθεωρείται χαμηλότερα κατά 6,9% ή 6,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεσή του OPEC, ενώ οι προβλέψεις του Οργανισμού για το δεύτερο τρίμηνο του έτους κάνουν λόγο για μείωση της ζήτησης κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο να είναι και ο χειρότερος του έτους, με την μείωση να εκτιμάται ότι θα αγγίξει ως και τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτιμά ότι η ζήτηση αργού παγκοσμίως θα ανέλθει περίπου στα 93 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι στο πρώτο μισό.

Τέλος, στην έκθεση του OPEC γίνεται εκτενής αναφορά και στη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του OPEC+ στις 2 Απριλίου για μείωση της παραγωγής αργού από το 2020 έως και το 2022, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την πτώση της τιμής σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα και στην μείωση της παραγωγής από τις χώρες εκτός OPEC,

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ρωσία θα μειώσει της ημερήσια παραγωγή της κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, ενώ η συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου των χωρών εκτός OPEC θα ανέλθει στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.