Ο OPEC παρέτεινε τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για εννέα μήνες

Ο OPEC παρέτεινε τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για εννέα μήνες

Ο OPEC αποφάσισε να παρατείνει τους περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου κατά εννέα μήνες, έως τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού, στην προσπάθεια να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα καθώς οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και τα έσοδά του σημείωσαν βουτιά τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, την απόφαση αναμένεται να υιοθετήσουν και πάλι τα δώδεκα μη μέλη του Οργανισμού, με επικεφαλής τη Ρωσία, η οποία μείωσε την παραγωγή παράλληλα με τον OPEC από τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί εκτός OPEC θα συναντηθούν αργότερα σήμερα, Πέμπτη.

Οι περικοπές παραγωγής του OPEC βοήθησαν να επιστρέψει φέτος η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, παρέχοντας μεγάλη οικονομική ανάσα στους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους έχουν τεράστια εξάρτηση από τα ενεργειακά έσοδα και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αποθέματα ξένων νομισμάτων για να καλύψουν τρύπες στους προϋπολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014, ανάγκασε τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους, ενώ προκάλεσε ταραχές σε ορισμένες χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Νιγηρία.

Η άνοδος των τιμών φέτος ώθησε την ανάπτυξη της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας παραγωγής, επιβραδύνοντας έτσι την ισορροπία της αγοράς με τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου που βρίσκονται ακόμη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.