Ο όμιλος Viohalco (ElvalHalcor, Cenergy) στήριξε το Χρηματιστήριο

Ο όμιλος Viohalco (ElvalHalcor, Cenergy) στήριξε το Χρηματιστήριο

Η βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών δεικτών το απόγευμα, επέτρεψε και στο ελληνικό χρηματιστήριο να ανασυνταχθεί μερικώς και με αιχμή τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Cenergy, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, έκλεισε στις 637,55 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%.

Ήταν μια συνεδρίαση μερικής εξισορρόπησης, επιβεβαίωσης της άμυνας στις 630 μονάδες, αλλά και μια συνεδρίαση που πιστοποίησε ότι μόνο όταν εισρεύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων πολλών εβδομάδων.

Ο Γενικός Δείκτης είχε διακύμανση 9,18 μονάδων ή 1,44% με χαμηλό στις 630,98 μονάδες (-0,99%) και υψηλό στις 640,16 μονάδες (+0,45%), ενώ μοιρασμένο ήταν το κλίμα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν το «ξύπνημα» των μετοχών της βιομηχανίας, με αιχμή τον όμιλο Viohalco που κυριάρχησε, έχοντας και τις τρεις εισηγμένες σε εντυπωσιακή ημέρα. Η μητρική έκλεισε στο +6,68% με ισχυρό όγκο, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 5,38%, ενώ η ElvalHalcor ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +10,14%!

Ο όμιλος είναι σαφές ότι έλαβε ώθηση από τη νέα – παγκόσμιου βεληνεκούς – επένδυση της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα που εγκαινιάστηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόλις τέσσερα τέτοια εργοστάσια υπάρχουν σ’ όλη την Ευρώπη, με αυτό των Οινοφύτων να είναι το πλέον σύγχρονο, ενώ σε όλο τον κόσμο μόλις είκοσι τέτοια εργοστάσια λειτουργούν.

Παράλληλα, ο βιομηχανικός κλάδος έλαβε ώθηση και από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του φόρου στο βιομηχανικό τομέα ο οποίος παραμένει από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά, ενώ οριοθέτησε ως κεντρικό σύνθημα για τα επόμενα χρόνια το… «η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για επιστροφή στη βιομηχανία και στην παραγωγή, τονίζοντας ότι η στροφή στη μεταποίηση αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου για την οικονομία της χώρας.

Εξαιρετική ήταν και η εικόνα της Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύθηκε κατά 3,76% κλείνοντας στα 10,48 ευρώ που είναι νέα υψηλά 13 ετών! Η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 36,81% το 2020, αποτελώντας μακράν το blue chips με την καλύτερη συμπεριφορά στο έτος, ενώ λιγοστές είναι έτσι κι αλλιώς οι μετοχές με κέρδη φέτος.

Τα επίπεδα των 10,48 ευρώ ο τίτλος είχε να τα δει από το 2007 και τις ημέρες της εισαγωγής της στο Χ.Α.! Στην ουσία βεβαίως η μετοχή βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλαπλές επιστροφές κεφαλαίου, έχει δώσει μερίσματα κ.λπ.

Η μετοχή παίρνει (νέα) ώθηση και από το εξαιρετικό deal που έκανε ο όμιλος στις ΗΠΑ, όπου πούλησε με καθαρό κέρδος 30 εκατ. δολαρίων το αιολικό πάρκο "Mountain Air" στο Αινταχο των ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 μεγαβάτ. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου στην Innergex Renewable Energy Inc. ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια.

Μια μεγάλη συμφωνία που αποδεικνύει πόσο πετυχημένο ήταν το άνοιγμα της εταιρείας στις ΗΠΑ, χώρα που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011.

Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Jumbo +2,37%, ΟΠΑΠ +2,22% (ανακοίνωσε ένα νέο παιχνίδι σήμερα), Fourlis +1,63%, ΓΕΚ Τέρνα +1,44%, ενώ υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Aegean Airlines, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση η Autohellas που έκανε ράλι ανόδου +10,78% με όγκο 300 χιλ. τεμάχια μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση όπου ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε ότι και φέτος – παρά την απώλεια του τουριστικού προϊόντος – η εταιρεία θα είναι κερδοφόρα, ενώ θα δώσει και μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Αν κλείσει και φέτος με κέρδη, η Autohellas θα συμπληρώσει 53 συναπτές χρήσεις όλες με κέρδη!

Κέρδη είχαν και οι Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, Intrakat, MIG, Ολυμπιακή Τεχνική και Έλτον, ενώ υποχώρησαν οι ΕΥΑΘ, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Attica Bank και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά, αίσθηση έκανε η αντίδραση +17,07% της Intralot με 700 χιλ. μετοχές, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι ΣΙΔΜΑ, Μαθιός, Forthnet, ANEK και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη νέα καθίζηση της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 39,5 εκατ. ευρώ! Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development, με τους επενδυτές να μπορούν να συμμετέχουν με ομολογίες που αποτιμώνται 1.000 ευρώ εκάστη.

Η έκδοση δύο μεγάλων ομολόγων παίζει σημαντικό ρόλο στο να κατευθυνθεί μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας «έξω» από την αγορά, οπότε μένει να δούμε αν προσεχώς θα αλλάξει αυτό. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ΓΕΚ Τέρνα ολοκλήρωσε ομολογιακό 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το ομόλογο της Lamda Development το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, θα «σηκωθούν» συνολικά 820 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο – τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό για την αγορά να «σηκώνει» τέτοια ομόλογα, που αμφότερα συνδέονται με το μεγαλύτερο project σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως είναι η ανάπλαση του Ελληνικού.