Ο Μr «Black Swan» Νασίμ Ταλέμπ λέει: Το Bitcoin απέτυχε

Ο Μr «Black Swan» Νασίμ Ταλέμπ λέει: Το Bitcoin απέτυχε

Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μαύρος Κύκνος» υποστηρίζει ότι το Bitcoin το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα απέτυχε να εκπληρώσει το σκοπό του, δηλαδή να αποτελέσει νόμισμα χωρίς κυβέρνηση, να επιτρέψει την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και να γίνει ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

«Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία έχουν υπάρξει πιο εύθραυστα από το Bitcoin», είπε ο Λιβανέζικης καταγωγής αναλυτής σύμφωνα με το CNBC.

Ο Τάλεμπ είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του bitcoin, κυρίως επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τα capital controls. Το είχε περιγράψει σαν «ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο» έναντι του κυβερνητικού ελέγχου επί των νομισμάτων. 

Ωστόσο, στην πρόσφατη μελέτη του «Bitcoin, Currencies, and Fragility», γράφει ότι το bitcoin αξίζει «ακριβώς μηδέν», γιατί απαιτείται μεγάλος κόπος για τη διατήρησή του. Αντίθετα, όπως σημειώνει, στην περίπτωση του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, η διατήρησή τους σε γενικές γραμμές δεν κοστίζει τίποτα, δεν χάνουν την αξία τους σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν απαιτούν κάποια συντήρηση για να ανανεωθούν οι φυσικές ιδιότητές τους με τον καιρό.