Ο Mr «Big Short» έχει θέσεις αξίας μισού δισ. δολαρίων «εναντίον» της Tesla

Ο Mr «Big Short» έχει θέσεις αξίας μισού δισ. δολαρίων «εναντίον» της Tesla

Ο επενδυτής Μάικλ Μπέρι, που έγινε διάσημος προβλέποντας την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Το μεγάλο σορτάρισμα» και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο, κατέχει θέσεις αξίας παραπάνω από μισό δισ. δολάρια «εναντίον» της μετοχή της Tesla.

Ειδικότερα, ο Mπέρι έχει αγοράσει δικαιώματα μελλοντικής πώλησης (puts) για 800.100 μετοχές - συνολικής αξίας περίπου 530 εκατ. δολαρίων - του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση τη Δευτέρα σύμφωνα με την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την οποία επικαλείται το CNBC.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές επωφελούνται από τα puts όταν υποχωρεί η τιμή του asset που αφορούν. Μόνο χτες η Tesla είδε την αξία του τίτλου της να υποχωρεί κατά 4% ενώ συνολικά τον Μάιο έχει σημειώσει απώλειες περίπου 20%. 

Ο Μπέρι είχε κάνει γνωστό από την πρώτη Δεκεμβρίου ότι έχει ανοίξει θέσεις short στις μετοχές της Tesla, προτρέποντας μάλιστα τότε τον Έλον Μασκ - ως «δωρεάν συμβουλή σε έναν καλό τύπο» - να πουλήσει το 25 με 50% των μετοχών του στην εταιρεία «στην τρέχουσα γελοία τιμή τους».

Ο διάσημος επενδυτής είχε ιδρύσει το fund Scion Capital το οποίο έτρεχε από το 2000 έως το 2008, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο των προσωπικών επενδύσεων.

Ο Μάικλ Μπέρι είχε γίνει γνωστός από το ασυνήθιστο στοίχημά του εναντίον της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ το 2005, μια ιστορία που συμπεριέλαβε ο Μάικλ Λιούς στο βιβλίο του «Το μεγάλο σορτάρισμα» για την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον Κρίστιαν Μπέηλ στον ρόλο του Μπέρι.

Την εποχή που ο Μπέρι είχε προβλέψει την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων είχε αντιμετωπίσει γενική αποδοκιμασία, με τους επενδυτές στο fund που διαχειριζόταν να τον πιέζουν να τους επιστρέψει τα χρήματά τους από τα CDS που είχε αγοράσει. Ωστόσο, όταν κατέρρευσε η αγορά δικαιώθηκε, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδος για το fund και για τον ίδιο.