Ο κορονοϊός «γκρέμισε» την Wall Street

Ο κορονοϊός «γκρέμισε» την Wall Street

Με την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου κορονοϊού από την Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Στις τελευταίες εξελίξεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής για τον κορονοϊό σε διεθνές επίπεδο από «μέτρια» σε «υψηλή», ενώ επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο με τις κινεζικές αρχές να αναφέρονται πλέον σε περισσότερα από 2.700 κρούσματα και τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 80.

Παράλληλα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του θανατηφόρου ιού.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 454 μονάδων ή 1,57% στις 28.535 μονάδες, διαγράφοντας όσα κέρδη είχε σημειώσει το 2020 καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 2 Οκτωβρίου.

Εξίσου ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να υποχωρεί επίσης κατά 1,57% στις 3.243 και να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίασή του κατά τις τελευταίες 74, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq «βυθίστηκε» κατά 1,89% και έκλεισε στις 9.139 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές μετακινήσεις, με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών United Airlines και Delta Airlines να υποχωρούν και οι δύο άνω του 3,3%, ενώ η American Airlines κατέγραψε βουτιά 5,5%.

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι ξενοδοχείων-καζίνο όπως η Las Vegas Sands και η Wynn Resorts που έπεσαν κατά 6,8% και 8,1%, αντίστοιχα.

Ηπιότερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, με τις Expedia, Carnival και Marriott International να υποχωρούν άνω του 2,2% και οι τρεις.

Σημειώνεται τέλος ότι νωρίτερα σήμερα με μεγάλες απώλειες άνω του 2% είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους και οι ευρωπαϊκές αγορές.