7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

O «king Dollar» είναι ακόμα εδώ

O «king Dollar» είναι ακόμα εδώ

Η ισοτιμία του ευρώ – δολαρίου υποχωρεί σήμερα κάτω από το 1,19, φτάνοντας σε νέο χαμηλό για το 2021 έως τα 1,1865. Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται έχοντας φτάσει ήδη στο 1,60%, μετά και από τα θετικά για την οικονομία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την απροθυμία της Fed να παρέμβει. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή απογοήτευσε, δείχνοντας μείωση -2,5% τον Ιανουάριο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω πίεση προς το ευρώ.

Το ζεύγος EUR/USD έκλεισε κάτω από το 1,1945 την Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη διάσπαση του 23,6% Fibonacci της μεγάλης ανοδικής κίνησης από το 1,0636 στο 1,2349.

Το πτωτικό κλείσιμο συνέβη καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής στις ΗΠΑ ήταν κατά πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, δείχνοντας μια σχετικά ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την Ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει καθυστέρηση στη διάθεση των εμβολίων και τα  αναγκαστικά μέτρα   «κλειδώματος» .

Η απόδοση των 10ετών αποδόσεων στους τίτλους χρέους τον ΗΠΑ παραμένει  ο κύριος μοχλός ενίσχυσης του δολαρίου καθώς αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στο 1,62%,νέο ιστορικό υψηλό 12 μηνών.

Μια άλλη ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης, τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο προήλθε από τη Γερουσία, η οποία ενέκρινε μια τροποποιημένη έκδοση του πακέτου τόνωσης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας παραμένει περίπου στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα σημαντικό ποσό στήριξης  για την οικονομία. Το νομοσχέδιο επιστρέφει στο Σώμα, το οποίο πρόκειται να το εγκρίνει την Τρίτη.

Το ζεύγος θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την πρόοδο των πακέτων  τόνωσης της Αμερικανικής οικονομίας. Εκτός αυτού, το δολάριο  μπορεί να βρει επιπλέον στήριξη  λόγω του ράλι του  πετρελαίου. Οι αναφορές επιθέσεων σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν οδηγήσει το αργό Brent στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Η ισοτιμία έχει υποχωρήσει  στα χαμηλότερα  επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία τον Νοέμβριο του 2020 και ο ρυθμός της πτώσης έστειλε τον σχετικό δείκτη δύναμης χαμηλότερα  - δείχνοντας συνθήκες υπέρ-πώλησης. Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ  πιθανή μια αντίδραση της ισοτιμίας σύντομα. Ωστόσο, η δυναμική παραμένει προς τα κάτω και το ζεύγος νομισμάτων διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τους απλούς κινητούς  μέσους όρους 50, 100 και 200 ημερών.

Στήριξη  περιμένει στα επίπεδα του 1,1850,  αντίστοιχη υποστήριξη τον Νοέμβριο του 2020, ακολουθούμενη από το 1,1820  και 1,1750, καθώς η τελευταία ήταν μαξιλάρι τον Οκτώβριο του 2020.

Κάποια αντίσταση είναι στο 1,1895, χαμηλό  της Παρασκευής, ακολουθούμενη από τα 1,1920 και 1,1950.

Αλλά πού είναι η κρίσιμη  υποστήριξη όπου θα λάβει τέλος το πτωτικό κανάλι υποχώρησης της ισοτιμίας ; Το EUR/USD σημείωσε απότομη πτώση μετά την αποτυχία να παραβιάσει το κρίσιμο επίπεδο του  1,2110 - μια κρίσιμη συμβολή των επιπέδων - και έκτοτε έχει δεχτεί έντονες απώλειες.

Όπως είχαμε εκτιμήσει  το αμερικανικό δολάριο δε θα έχανε την αίγλη του και θα επανερχόταν στο προσκήνιο, παρόλο που αρκετοί επενδυτικοί οίκοι είχανε προεξοφλήσει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του οδηγώντας την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προς τα επίπεδα του 1,30.

Φυσικά, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί, αλλά σίγουρα η συμπεριφορά των αγορών το τελευταίο διάστημα και το ενδιαφέρον αγοράς δολαρίων – στηριζόμενο κυρίως  από την άνοδο των Αμερικανικών αποδόσεων - καθιστά το επίπεδο αυτό δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά  όμως και η επαναφορά της ισοτιμίας στα χαμηλά επίπεδα κοντά ή κάτω του 1,10 φαντάζει αυτή τη στιγμή το ίδιο αρκετά δύσκολη.

Θεωρούμε ότι η περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας θα είναι πολύ συγκρατημένη, δε θα λάβει περαιτέρω μεγάλη έκταση και θα δούμε εκ νέου συμπεριφορά  αντίδρασης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.