Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 12:25

-A +A

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας «γκρεμίζει» την τουρκική λίρα

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 12:25
Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας «γκρεμίζει» την τουρκική λίρα
-A +A

Τεράστια μεταβλητότητα και σοβαρές απώλειες έως και άνω του 2,5% καταγράφει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και την εκατέρωθεν αναστολή των εκδόσεων visa. Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες. 

Συγκεκριμένα, η λίρα διαπραγματεύεται στα 0,2701 δολάρια με απώλειες 2,35%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τα 0,2639 δολάρια.

Έτσι, το τουρκικό νόμισμα οδεύει ολοταχώς προς την έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών, που είναι το χειρότερο αρνητικό σερί από τον Μάιο του 2016. Η κλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμπίπτει χρονικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών εν τω μέσω προσδοκιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

«Σε πολιτικό επίπεδο, η περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό συνεπώς δεν αναμένεται να υπάρξει μετάδοση στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες», εκτιμά στο Bloomberg, ο Nader Naeimi, επικεφαλής του επενδυτικού fund AMP Capital Investors.

Την ίδια στιγμή, απώλειες της τάξης του 3,60% καταγράφει ο δείκτης XU100 στο τουρκικό χρηματιστήριο, ο οποίος προσωρινά έπεσε και κάτω από τις 100.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου. Οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι Akbank TAS και Turkiye Garanti Bankasi AS, υποχωρούν κατά περίπου 4%, ενώ στο 11% φτάνουν οι απώλειες για τη μετοχή της Turkish Airlines, που αναμένεται να πληγεί σφόδρα από το «πάγωμα» στις εκδόσεις βίζα ανάμεσα στις δύο χώρες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα