Ο «αιφνιδιασμός» της ΕΚΤ φέρνει ήπια κέρδη στην Ευρώπη

Ο «αιφνιδιασμός» της ΕΚΤ φέρνει ήπια κέρδη στην Ευρώπη

Μικρά κέρδη σημειώνουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια «επιθετική» κίνηση από την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται οριακά, με τις μετοχές τεχνολογίας να ενισχύονται κατά 0,5%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχωρεί 1,1%.

Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ και η Federal Reserve θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος του μήνα.

Σ'' αυτό το τοπίο, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,11% στις 12.505 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,41% στις 7.525 μονάδες ενώ και ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,16%, στις 5.609 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,17% στις 9.296 μονάδες, ενώ και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,2%, στις 22.002 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, μεγαλύτερες από το αναμενόμενο ήταν οι ζημιές που κατέγραψε στο τρίμηνο η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας, οι ζημιές έφτασαν τα 3,15 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές ή 2,8 δισ. ευρώ που είχε προαναγγείλει νωρίτερα φέτος η ίδια η τράπεζα.

Σε δημοσκόπηση της Refinitiv οι αναλυτές έκαναν λόγο για ζημιές 1,7 δισ. ευρώ λόγω του μαζικού προγράμματος αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η τράπεζα το τελευταίο διάστημα.