O γκουρού της Blackstone βλέπει διόρθωση 20% στη Wall Street και άλλες πέντε «εκπλήξεις» για το 2021

O γκουρού της Blackstone βλέπει διόρθωση 20% στη Wall Street και άλλες πέντε «εκπλήξεις» για το 2021

Σημαντική διόρθωση της τάξης του 20% στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βλέπει ο αντιπρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Blackstone τους επόμενους μήνες πριν η Wall Street συνεχίσει την κούρσα της αργότερα το 2021.

Πρόκειται για μία από τις εκπλήξεις στη λίστα των ετήσιων προβλέψεων του Byron Wien, του 87χρονου αντιπροέδρου του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της Blackstone και του επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής Joe Zidle.

Σύμφωνα με τους γκουρού της Blackstone, ο δείκτης S&P 500 θα υποστεί πτώση 20% από τα τωρινά επίπεδα των 3.685 μονάδων το πρώτο εξάμηνο του 2021 πριν αναρριχηθεί στις 4.500 μονάδες. Ηδη, το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, o δείκτης μεταβλητότητας VIX, έκλεισε στις 27 μονάδες την Δευτέρα, στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Νοεμβρίου, το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του από τον Οκτώβριο .

O ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να υπερβεί το 6%, αναζωπυρώνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας τις επιτοκιακές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα υψηλότερα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά προς το 2% από την περιοχή του 0,9%, προβλέπουν οι δύο παλαιοί της Wall Street.

«Η επιτυχία των εμβολίων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια μορφή ομαλότητας. Αρχίζει ένας νέος οικονομικός κύκλος που θα αποδειχτεί ο μακρύτερος στην ιστορία και θα υπερβεί αυτόν της δεκαετίας 2010-2020», προβλέπουν οι Wien και Ζidle.

OWien, που για χρόνια υπήρξε επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Morgan Stanley, δημοσιοποιεί τις ετήσιες προβλέψεις του κάθε χρόνο από το 1986.

Πέρυσι τέτοια εποχή προέβλεψε οτι ο δείκτης S&P 500 θα συνέχιζε την ανοδική του πορεία, υπερβαίνοντας το επίπεδο των 3.500 μονάδων, και οτι η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα μείωνε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1%. Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0% και ο δείκτης S&P500 έκλεισε το 2020 στις 3.756 μονάδες.

Μερικές από τις προβλέψεις του Wien για το 2020 δεν επαληθεύτηκαν, όπως οτι ένα ράλι στο πετρέλαιο θα έφερνε την τιμή του πάνω από τα $70 το βαρέλι και ότι η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα θα έφθανε στο 2,5%. Η πρόβλεψη του επίσης οτι οι γίγαντες τεχνολογίας στη Wall Street, όπως η Apple και η Amazon, θα έπαυαν να είναι οι ηγέτες της χρηματιστηριακής αγοράς δεν απεδείχθη σωστή.

Για τη φετινή χρονιά οι δύο γκουρού εκτιμούν οτι η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις χαλαρές τους πολιτικές για να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και οτι η επιτάχυνση του πληθωρισμού, αν και ήπια, θα τροφοδοτήσει μία άνοδο στην τιμή του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων. Προβλέπουν επίσης οτι η πτωτική τάση του δολαρίου θα αντιστραφεί καθώς η ενδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα επαναπροσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών με την Ευρώπη και την Ιαπωνία να ταλαιπωρούνται από χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και άνοδο του δημόσιου χρέους.

H λίστα των εκπλήξεων

Σύμφωνα με τον Wien, η λίστα των εκπλήξεων του 2021 περιλαμβάνει σενάρια στα οποία οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 33% να επαληθευτούν αλλά στα οποία ο ίδιος βλέπει πιθανότητα πάνω από 50%.

Οι υπόλοιπες προβλέψεις του Wien:

-H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επεκτείνει τη διάρκεια αγορών ομολόγων με σκοπό να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων στο μακροχρόνιο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων.

-Ο απερχόμενος πρόεδρος Trump θα στήσει το... δικό του τηλεοπτικό δίκτυο και θα αρχίζει να προετοιμάζει την εκλογική του καμπάνια για το 2024.

-Οι κινεζικές μετοχές θα ηγηθούν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να επαναφέρει τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε φιλικά επίπεδα.

-Η μικρή κεφαλαιοποίηση θα υπεραποδώσει σε σχέση με τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τα blue chips της τεχνολογίας δεν θα είναι οι ηγέτες της αγοράς.

-Η τιμή πετρελαίου τύπου West Texas Ιntermediate θα σημειώσει άνοδο στα $65 το βαρέλι και θα ακολουθήσει κούρσα στις μετοχές του κλάδου.

-Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα είναι πιο ήπιο όσον αφορά στις εταιρείες Google και Facebook καθώς θα υπερισχύσει το επιχείρημα οτι οι υπηρεσίες τους είναι επωφελείς για τους καταναλωτές.