Ο Ερντογάν «εγκλωβίζει» τους επενδυτές - Στο 1.000% το swap rate της τουρκικής λίρας

Ο Ερντογάν «εγκλωβίζει» τους επενδυτές - Στο 1.000% το swap rate της τουρκικής λίρας

Στην προσπάθειά του να σταματήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας - που θυμίζει καλοκαίρι 2018 - ο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν «εγκλωβίζει» τις ξένες τράπεζες με αποτέλεσμα το επιτόκιο swap μίας ημέρας για το τουρκικό νόμισμα να εκτοξεύεται στο 1.000%, από 23% την περασμένη Παρασκευή. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση που βίωσε η Τουρκία το 2001.

Μετά την JP Morgan, για την οποία οι εποπτικές αρχές ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο ότι ξεκινούν έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς, τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για νέες κινήσεις χειραγώγησης από την Citigroup και την Deutsche Bank.

Με αφορμή το «φάντασμα» των... ξένων συμφερόντων, η Τουρκία εμπόδισε την πρόσβαση ξένων τραπεζών σε τουρκικές λίρες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές για όσες τράπεζες ήθελαν να κλείσουν θέσεις στο τουρκικό νόμισμα. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 18,2% και του 3ετούς ομολόγου στο 22,5%.

Την ίδια στιγμή, πτώση για πρώτη φορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις εγχώριες αγορές λίγο πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για τον ίδιο τον πρόεδρο τςη χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, μπορεί η τουρκική λίρα να κινήθηκε ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο σήμερα υποχωρεί ξανά σε ποστοστό κοντά στο 1%.

Bloomberg: Παγιδευμένοι οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Tο πρακτορείο Bloomberg με τη σειρά του σημειώνει ότι η Τουρκία έχει κάνει αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν τη λίρα.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο πτώχευσης εκτοξεύτηκε καθώς οι traders εγκαταλείπουν μαζικά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ενόψει των εκλογών αυτή την Κυριακή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τέσσερις τραπεζίτες με άμεση γνώση των συναλλαγών, οι τουρκικές τράπεζες είναι υπό πίεση να μην παρέχουν ρευστότητα.

Τα ξένα funds δεν μπορούν να εκτελέσουν συναλλαγές καθώς δεν μπορούν να βρουν αντισυμβαλλόμενα μέρη, αναφέρουν οι ίδιοι τραπεζίτες στο Bloomberg.

Ωστόσο, άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία εκπέμπουν προειδοποιητικά σημάδια: τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps) σκαρφάλωσαν 40 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος του overnight δανεισμού σε λίρα εκτοξεύτηκε πάνω από το 700% σε κάποιο σημείο.

«Η Τουρκία έμαθε το μάθημα της από το περασμένο καλοκαίρι και δεν θα επιτρέψει τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Richard Segal, αναλυτής της Manulife Asset Management στο Λονδίνο.

Οι ξένοι επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο, προσπαθούν από την προηγούμενη εβδομάδα να ρευστοποιήσουν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία όταν η JPMorgan Chase & Co. –μεταξύ και άλλων τραπεζών– κάλεσε τους επενδυτές να πουλήσουν τη λίρα, τερματίζοντας ένα σερί  αρκετών μηνών ηρεμίας που επέτρεψε στους επενδυτές να κερδίσουν από τα υψηλά επιτόκια της λίρας.