Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «ρίχνει» τη Wall

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «ρίχνει» τη Wall

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη να οδεύει για την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι τελευταίες συνεδριάσεις διεξάγονται υπό τον φόβο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που κλιμακώθηκε την Παρασκευή με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών και από τις δύο χώρες.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 202 μονάδες ή 0,80% και κινείται στις 24.886 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 35,99 μονάδες ή 0,46% και βρίσκεται στις 7.711 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 15,60 μονάδες ή 0,54% και κινείται στις 2.710 μονάδες.

Νέο επεισόδιο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησε την Παρασκευή με την ανακοίνωση ενός πακέτου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα. Μάλιστα αυτή τη φορά οι δασμοί έχουν στρατηγική στόχευση αφού αφορούν προϊόντα από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την κινεζική οικονομία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, γνωστοποιώντας ότι θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Inc κερδίζει 1,32% με τη συζήτηση γύρω από το μέγεθος της παραγωγής των ηλεκτρικών αμαξιών να συνεχίζεται και τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας να εμφανίζεται αισιόδοξος έναντι των επικριτών του.
Στο μεταξύ, η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals International Inc κάνει βουτιά 5% καθώς ο εθνικός φορέας τροφίμων και φαρμάκων να μην εγκρίνει τη νέα λοσιόν κατά της ψωρίασης.

Νωρίτερα, με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές με τα κινέζικα χρηματιστήρια να είναι κλειστά λόγω αργίας.