Ο εμπορικός πόλεμος αγγίζει και την Ευρώπη - Άνω του 1,5% οι απώλειες

Ο εμπορικός πόλεμος αγγίζει και την Ευρώπη - Άνω του 1,5% οι απώλειες

Στον... ρυθμό του «εμπορικού πολέμου» που άτυπα κήρυξε ο Donald Trump χορεύουν οι παγκόσμιες αγορές. Παρ'' όλα αυτά, η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι σχετικά ήπια, με τον γερμανικό DAX και τον γαλλικό CAC να υποχωρούν σε ποσοστό 1,7%.

Σημειώνεται ότι τα σινιάλα από την Αμερική και την Ασία δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς 60 δισ. δολαρίων στην Κίνα, η Wall Street «κοκκίνισε» με τον Dow Jones να χάνει 724 μονάδες ή 2,93%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέρρευσε καταγράφοντας πτώση 4,51%.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,45% και κινείται στις 363,80 μονάδες

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους δασμούς προσφέρει ανακούφιση στη Γηραιά Ήπειρο, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή και γι'' αυτό το λόγο η ανησυχία είναι διάχυτη. 

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των βασικών υλικών που χάνουν άνω του 1%. Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της GlaxoSmithKline υποχωρεί κατά 1% μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της εταιρείας για την Pfizer.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 1,80% στις 11.883 μονάδες και οι απώλειες του γαλλικού CAC φτάνουν το 1,70% στις 5.079 μονάδες. Ο FTSE χάνει 0,83% και κινείται στις 6.895 μονάδες.