Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες!

Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες!

Με σημαντικά κέρδη διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street και τον Dow Jones να καταγράφει νέα υψηλά και να ξεπερνά πλέον το ορόσημο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία. Το νέο ράλι αποδίδεται από τους αναλυτές στην εκτίμηση πως οι επενδυτές επιδοκιμάζουν την ομαλή πολιτική μετάβαση στην Ουάσινγκτον, τον επικείμενο διορισμό της Τζάνετ Γέλεν ως υπουργού Οικονομικών καθώς και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου για το Covid-19. 

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,46% ή 432 μονάδες με υψηλό συνεδρίασης στις 30.023 μονάδες. Ο  S&P 500 καταγράφει άνοδο 1,41% στις 3.627 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ακολουθεί το ρυθμό της συνεδρίασης με μικρότερα κέρδη 0,95% στις 11.993 μονάδες. 

Η πορεία του Dow Jones

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συνέβαλλε το γεγονός ότι η επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών Έμιλι Μέρφι, ενημέρωσε τον εκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει διαθέσιμους τους σχετικούς ομοσπονδιακούς πόρους για την μεταβίβαση της εξουσίας, αίροντας μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας λόγω των αντιδράσεων του απερχόμενου προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε στο twitter, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «προς όφελος της χώρας προτείνω στην Έμιλι και την ομάδα της να κάνουν ό, τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα πρωτόκολλα και έχω πει στην ομάδα μου να πράξει ανάλογα».

Επιπλέον, οι επενδυτές φαίνεται να δέχονται θετικά την είδηση ​​ότι ο Μπάιντεν θα διορίσει την πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), την Τζάνετ Γέλεν ως υπουργό Οικονομικών, θεωρώντας ότι θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική των χαμηλών επιτοκίων  της FED .

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, αναμένονται σήμερα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου από τον δείκτη Τιμών ακινήτων S&P/Case-Shiller, ακολουθούμενα από στοιχεία του Νοεμβρίου για το δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης .

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδο φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου, με το συμβόλαιο του αργού WTI να πραγματοποιεί ράλι στο σχεδόν 4% στα 44,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ακολουθεί κατά πόδας στο 3,26% στα 47,56 δολάρια. Και τα δύο συμβολαίου σημείωσαν άνοδο περίπου 2% τη Δευτέρα και περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα.

Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 2% στα 1.799,7 $/ουγκιά, το χαμηλότερο επίπεδο σε τέσσερις μήνες, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,1879.