Ο χειρότερος Ιανουάριος από το 2009 για τη Wall

Ο χειρότερος Ιανουάριος από το 2009 για τη Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street καθώς τόσο η απροσδόκητη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει για πρώτη φορά πολιτική αρνητικών επιτοκίων όσο και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η αμερικάνικη οικονομία παραμένει υγιής , έδωσαν ώθηση στους τρεις βασικούς δείκτες.

Ωστόσο ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος από τη χρονιά της μεγάλης κρίσης το 2008 καθώς οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες που κυμαίνονται από 5-8%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 396 μονάδες (2,47%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 16.466 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 107 μονάδων (2,38%) τερματίζοντας στις 4.614 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 47 μονάδες (2,47%) και έκλεισε στις 1.940 μονάδες.

Για τον Dow Jones και τον S&P 500 ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος εδώ και 8 χρόνια. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν κέρδη τέσσερις μόλις φορές μέσα στον μήνα καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2008.

Το πετρέλαιο, που έχει το ρόλο του βασικού ρυθμιστή της τάσης των δεικτών το τελευταίο διάστημα, κινήθηκε ανοδικά σήμερα αν και έχει ανακόψει την πορεία του οι δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου πως η χώρα μπορεί να μη συνεργαστεί για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ  που έδειξαν ότι αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 0,7% που ήταν συμβατός με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σημαντική ώθηση στους δείκτες έδωσαν και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη PMI του Chicago που δημοσιεύτηκε μετά την έναρξη της συνεδρίασης που έδειξαν ότι εκτοξεύτηκε στις 55,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 42,9 μονάδες ένα μήνα πριν. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 92,0 για τον πρώτο μήνα του έτους.

Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο, είναι φυσικό οι αντίστοιχες μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η μετοχή της Amazon έκανε βουτιά 7,61% που αν και ανακοίνωσε κέρδη που ήταν υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο,  ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Microsoft κέρδισε 2,84% καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Whirlpool σημείωσε άνοδο 1,8% καθώς υπερδιπλασίασε τα κέρδη της μετά τις δράσεις μείωσης του κόστους και της παραγωγής.

Σε άλλα εταιρικά νέα, την απόφασή της να διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές εταιρείες ανακοίνωσε η Xerox Corp, με τη μια να έχει τις δραστηριότητες hardware και την άλλη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξωτερικής ανάθεσης, αξίας 11 δισ. δολαρίων και 7 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Σήμερα η μετοχή της κέρδισε 5,63%.